Növelni kell a gyógyszerek egyenlő elérését az Unióban!

Közzétéve: 2021.11.22.

 

gyogyszerAz Európai Parlament mai plenáris ülésén vitatjuk meg az EU gyógyszerészeti stratégiájának felülvizsgálatáról, illetve megerősítéséről szóló javaslatokat. Erre azért van szükség, mert a tavaly ilyenkor – az általam is szorgalmazott és kidolgozott Európai Egészségügyi Unió koncepciójának részeként – elfogadott stratégia kapcsán a járvánnyal sújtott elmúlt egy évben számos tapasztalatot és eredményt tudtunk máris kiértékelni. Az EP által most elfogadásra kerülő jelentésben szereplő javaslatok mind beépülnek majd a gyógyszerészeti stratégia jogszabályainak frissítéseibe.

Nem kérdés, hogy az európai egészségügyi politikának a betegeket kell a középpontban tartania, a megfelelő minőségű ellátás és betegbiztonság garantálása mellett beleértve a hozzáférhető és megfizethető gyógyszereket is. Olyan digitális platformra épülő rendszerre van szükségünk, amely képes előre jelezni és így megfékezni az esetleges gyógyszerhiányt az Unióban, de növelnünk kell a gyógyszerek elérhetősége mellett a megfizethetőségüket is. A szakbizottság tagjaként és az Európai Egészségügyi Unió egyik kidolgozójaként támogatom, hogy a gyógyszeripar működését környezetbarát és klímasemleges megoldásokra szorítsuk rá, hogy erősítsük a tagállami kooperációt és az ehhez kapcsolódó adatcserét, ahogyan kiemelten fontosnak tartom az antimikrobiális szerek használatának csökkentésére vonatkozó kampányok és útmutatók bevezetését is.

Az uniós gyógyszerstratégia az általam szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió egyik fontos pillére. A pandémia mindannyiunk számára egyértelműen bebizonyította, hogy a globális kihívásokkal szemben nem lehet kizárólag tagállami válaszokat adni. Magyarország és a magyar emberek egyértelmű, világos érdeke, hogy minél szélesebb körben megvalósuljon az Európai Egészségügyi Unió koncepciója és a tagállami hatáskörök tiszteletben tartása mellett olyan minőségi standardokat állítsunk fel európai szinten, amely minden tagállamban garantálja a megfelelő szintű ellátást, az egyenlő hozzáférést és a betegbiztonságot a közegészségügyben.

Strasbourg – 2021.11.21.

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István