Nyílt levél Áder Jánoshoz – a magyar államfő is kilépne az EU-ból?

Közzétéve: 2016.07.01.

Áder JánosTisztelt Elnök úr!

A magyar kormány egyre több tagja teszi egyértelművé, hogy nem támogatja hazánk uniós tagságát, és ha lenne egy, a brit referendumhoz hasonló EU-népszavazás, akkor vélhetően a távozásra voksolnának. Az utóbbi napokban elhangzott kormányzati vélemények nem tekinthetőek magánvéleménynek. A magyar kormány tagjai láthatóan nem tanulnak David Cameron hazárdjátékának bukásából, az önző, demagóg hazai kampányukkal Magyarország sorsát teszik kockára.
Jelen helyzetben a köztársasági elnöknek kötelessége egyértelmű és világos álláspontot megfogalmaznia arról: támogatja-e a magyar kormány törekvéseit az EU-val szemben.
Ön, Elnök úr, néhány évvel ezelőtt még az Európai Parlament tagja volt. Megválasztásakor terjedelmes európai programmal állt a választók elé és kapott tőlük bizalmat. Az „Igen, Magyarország többre képes!” című választási dokumentumban máig érvényes, az Orbán-kormány szándékaival azonban sok esetben ellentétes vállalások szerepelnek. Ezért ezúton kérek Öntől érdemi válaszokat arra: Magyarország első embereként egykori európai vállalásait vagy a Fidesz jelenlegi, EU-ellenes törekvéseit követi?

– Fenntartja-e azon állítását, miszerint sok esetben „a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (…) az uniós normák követésének Brüsszel általi kikényszerítése sok esetben a kormány féken tartását szolgálta”?

– Fenntartja-e azon állítását, miszerint „nem lehet mindig Brüsszelre mutogatni; az unió mi magunk vagyunk, az uniós intézmények döntései nem külső diktátumok, hanem azokban mi is részt veszünk”?

– Fenntartja-e azon állítását, miszerint „mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy következetes gazdaságpolitikával a lehető leghamarabb bevezethessük a közös valutát, az eurót”?

– Fenntartja-e azon állítását, miszerint „a tagállamok együttműködését elmélyítő, belső kohézióját növelő, szolidáris, a politikai integráció irányába továbblépő uniót szeretnénk látni”?

– Fenntartja-e azon állítását, miszerint a tagállamok kormányait, akár „szuverenitásukat csorbító” módon is rá kell kényszeríteni az európai normakövetésre?

– Ön támogatná-e Magyarország uniós tagságának felmondását?

Őszinte és irányadó válaszát mielőbb tisztelettel várom.

Üdvözlettel:
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő
2016-07-01

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István