Nyugaton nyilvánosak az oltottsági adatok, a Fidesz-kormány tovább titkolózik

Közzétéve: 2021.09.25.

 

szajzarTöbb mint egy hete képtelen válaszolni a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ és az egészségügyért felelős emberminisztérium arra a kérdésre, hogy az elmúlt időszakban kórházba került, illetve elhunyt covidos betegek közül hányan és hányszor voltak beoltva, illetve milyen oltóanyaggal. Pedig ezt a közérdekű adatsort más országokban legtöbb helyen automatikusan közzéteszik, ezzel is erősítve az oltási hajlandóságot. Az ellenzéket hazug módon „oltásellenességgel” vádoló magyar kormány azonban ehelyett hallgat és tovább titkolózik; még annyit sem tudtak eddig válaszként küldeni, mint amint Müller Cecília szokott a kényelmetlen kérdésekre: „erre nincs egy jobb szövegünk?!”

Nem, hogy „jobb”, de semmilyen szövege nincs a kormányzatnak erre a roppant egyszerű, viszont annál fontosabb kérdésre. Mindez azért lenne elengedhetetlenül szükséges, mert egyre növekszik azoknak a száma, akik a delta variáns és a negyedik vírushullám következtében megfertőződnek, de emelkedik a kórházi ellátásra – adott esetben már lélegeztetőgép segítségére – szorulók létszáma is. Az Európai Unió legtöbb országában már jóval magasabb az átoltottság aránya a teljes népességet tekintve, Magyarország ebben a rangsorban rendkívüli módon visszaesett, lassan sereghajtók leszünk; erről egyes szakértők szerint alapvetően a kormányzat túlzott, erőltetett módon elsietett és hamis sikerpropagandája tehető felelőssé. A vakcinák hatékonyságát tehát minden lehetséges eszközzel propagálni kell, erre jó példa lenne a kórházban ápoltak részletes oltottsági adatainak folyamatos nyilvánossága. Az Orbán-kormány azonban ezeket érthetetlen módon egyelőre nem teszi elérhetővé.

A nemzetközi gyakorlat merőben eltér a Fidesz-kormány titkolózásától. A legtöbb – például amerikai – egészségügyi intézmény és európai kormány épp a társadalom felelős tájékoztatása érdekében naprakészen közli, hogy a kórházban kezeltek és az elhunytak közül hányan voltak beoltva, egyes helyeken a pontos vakcina típus-információja is elérhető. Az Egyesült Királyság népegészségügyi vezetőitől tudjuk például, hogy a szigetországban az idei évben (július végéig) coviddal kezelt első 40.000 beteg közül 33.496 nem volt beoltva, 5198 kapott egy oltást, 1274 pedig kettőt. Franciaország illetékesei havi lebontásban közlik az ellátásra szoruló fertőzöttek oltottsági adatait, a holland kormány nyilvános kimutatásaiból pedig még az is kiderül, hogy a kórházba került covidosok 4,6 százaléka volt teljesen beoltva, a náluk használt vakcinák közül pedig a Pfizer mutatta a legerősebb hatékonyságot a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen mögött.

Az Európai Parlament magyar képviselőjeként és a közegészségügyi bizottság tagjaként egyelőre hiába kérem tehát ezeket a közérdekű adatokat, a kormányzat hallgat. Szakmailag és erkölcsileg is érthetetlen, hogy miért nem osztják meg ezeket az információkat folyamatosan a nyilvánossággal, hiszen ezzel is igazolni lehetne az oltások hatékonyságát és szükségességét. Ha kell, úgy peres úton fogom az adatok átadására kényszeríteni a Fideszt!

Budapest/Brüsszel – 2021.09.25. 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István