OBOR: új nemzetközi szervezet elnöke lett Ujhelyi István

Közzétéve: 2016.04.28.

DSC00418Ujhelyi István szocialista EP-képviselő vezetésével új, nemzetközi szervezet jelentette be megalakulását Brüsszelben. Az „OBOR Committee”, vagyis az EU-Kína közötti turisztikai és kulturális fejlesztéseket koordináló bizottságot a napokban jegyezték be a belga hatóságok, az egyesületet pedig szerdán mutatták be hivatalosan is a kínai kulturális központban tartott sajtófogadáson. (Az OBOR rövidítés a nagyszabású kínai ‘új selyemút’ projekt angol elnevezésének, a ‘One Belt One Road’ kezdőbetűiből adódik.) A szervezet főtitkára Bernard Dewit, a Belga-Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke, de társalapítóként helyet kapott a vezetőségben Eduardo Santander, az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission) ügyvezető igazgatója is.
Ujhelyi István az ünnepélyes zászlóbontás alkalmával elsősorban azt emelte ki, hogy a turizmus az egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő ágazat a világon. A politikus elmondta, hogy „a következő 10-15 évben Európa és benne Magyarország számára az lesz az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy ki és milyen mértékben tudja a turizmusból befolyó hasznot lefölözni”. Ujhelyi István tájékoztatása szerint jelenleg 107 millió kínai turista indul útnak évente, közülük 3,7 millióan választják Európát úti célul. Előrejelzések azt mutatják, hogy 2024-ig 200 millió fölé fog emelkedni a kínai utazók száma, akik minden más turistánál többet költenek majd szállásra, étkezésre és bevásárlásra. Hangsúlyozta: Budapest és más magyarországi turisztikai célpontok nagy fejlődési lehetőségek előtt állnak, ha sikerül kihasználni a kínai turizmusban rejlő lehetőségeket. Magyarország a versenyben előkelő helyen áll, mert a kínaiak számára ismert és vonzó célpont Budapest.”Ha hajlandóak vagyunk pénzt fordítani az ágazat fejlesztésére, az felmérhetetlen bevételt jelenthet az országnak” – fogalmazott Ujhelyi.

DSC00002Az MSZP politikusa, aki egyben az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának is alelnöke, az újonnan megalakult szervezettel kapcsolatban azt mondta: az OBOR Bizottság kiemelt jelentőséget tulajdonít az Európai Unió és Kína közötti turisztikai együttműködésnek, munkájával pedig ezt kívánja segíteni. A brüsszeli székhelyű szervezet elsődleges célja, hogy kihasználva befolyását magas szintű együttműködési hálózatot hozzon létre a kínai, illetve az európai diplomaták, üzletemberek és politikusok között, ezzel segítve a turisztikai ágazat és kulturális kapcsolatok fejlődését. Ujhelyi emlékeztetett rá, hogy korábban kiemelt támogatottsággal fogadta el az Európai Bizottság azt a pilot-programját, amely a kínai turisták igényeinek jobb megismerésére biztosított többszázezer eurós pályázati alapot.
Az OBOR Bizottság bemutatkozó sajtóeseményén jelen volt a kínai állandó képviselet nagykövete, Yang Yanyi is, aki jelentősnek nevezte az OBOR megalakulását és támogatásáról biztosította a szervezetet. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa – aki szintén felszólalt az eseményen – azt mondta, hogy az OBOR-együttműködés lényeges területeket átfogó kezdeményezés az Európai Unió és Kína között. Véleménye szerint lehetőség van arra, hogy az eddigi 3,7 millió kínai turista számát tovább növelje Európa akár a fesztiválok szervezésével, akár az Európa kulturális fővárosa kezdeményezés által. Reményét fejezte ki, hogy a szerdán elindított együttműködés pár éven belül jelentős és szoros kulturális és turisztikai kapcsolatokat fog eredményezni, lehetőségeket nyújtva Magyarország számára is.

Brüsszel, 2016.04.27.

 

További képek az eseményről:

DSC00051DSC00109

 

 

 

 

DSC00167DSC00225

 

 

 

 

DSC00290DSC00549

 

 

 

 

DSC00578DSC00351

 

 

 

 

DSC00629DSC00618

 

 

 

 

DSC00407DSC00666

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István