Önök kérték: megvalósítottuk a kivándorolt magyarok kérését!

Közzétéve: 2018.12.13.

468771Jobb későn, mint soha – így is értékelhetnénk a magyar külképviseleti hálózat újabb bővítését. A mai napon Manchesterben és Edinburghban is konzulátusokat nyit a kormány, ez a lépés mindenképpen üdvözlendő. Büszke vagyok arra, hogy ellenzéki EP-képviselőként sikerült érvényt szereznem az angliai és skóciai magyarok ezzel kapcsolatos kérésének, amelyet korábbi, helyi találkozóimon fogalmaztak meg felém.
Az elmúlt években számos alkalommal és európai helyszínen tartottam EP-képviselői fogadóórát a kivándorolt magyaroknak, így Manchesterben és Edinburghban is. Mindegyik esetben külön kihangsúlyozták az érintettek: komoly hátrányt szenvednek amiatt, hogy a Nagy-Britanniában lévő magyar nagykövetség a szigetország másik végében, többszáz kilométerre van Londonban. Ez nem csupán az adminisztratív kötelezettségek esetében okozott eddig leküzdhetetlen nehézséget nekik, de például jelentősen korlátozta a szavazásokon való részvételüket is. Éppen ezért siker, hogy kezdeményezésemre és kitartó lobbi-munkánk eredményeként a két külképviselet a mai napon hivatalosan is megkezdi a munkáját.
Ugyanakkor továbbra is határozottan szorgalmazom a kormány külügyi vezetésénél, hogy ne kezelje másodrangú állampolgárokként a külföldön élő százezreket, biztosítsa számukra a levélben szavazás jogát és kezelje a kivándorlás kérdését kiemelt nemzeti ügyként. Haladéktalanul fel kell mérni az elvándorolt százezrek pontos helyét, helyzetét és problémáit, biztosítani kell tisztességes helyi képviseletüket, gyermekeik államilag támogatott magyar oktatását, jogaik védelmét és célzottan támogatni remélt hazaköltözésüket. Az elmúlt hónapokban a kivándorolt közösségek tagjaival közösen dolgoztuk ki az ezt elősegítő Hazaváró-programot, amelyet azonban hiába ajánlottunk a kormány képviselőinek figyelmébe, válaszra sem méltatták.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP)
Brüsszel, 2018-12-13

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István