Óriási siker: többszörös túljelentkezés az ingyenes InterRail-programra

Közzétéve: 2018.06.28.

int1-1Nem várt sikerrel zárult az ingyenes InterRail-bérlet program pályázati kiírása: közel hétszeres volt a túljelentkezés, a magyar fiatalok számára biztosított többszáz helyre is jóval többen jelentkeztek. Az ezen a héten lezárult pályázati kiírás első körében több mint százezer európai fiatal jelentkezett a DiscoverEU elnevezésű programra, közülük tizenötezer kap a következő napokban ingyenes vonatjegyet, amellyel idén nyáron körbeutazhatja Európát. A hatalmas érdeklődés és a rengeteg magyar jelentkező is mutatja az ötlet sikerét és biztosítja a program hosszútávú fennmaradását. Azok a tizennyolc évesek, akik most lecsúsztak a lehetőségről, a néhány hónapon belül újra induló pályázati folyamatban máris jelentkezhetnek az őszi fordulóra, amely során újabb ingyenes bérleteket osztanak szét.
A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. Ezzel nemcsak a kultúrák és a tagállami nemzetek közötti kapcsolatokat lehet szorosabbra fűzni, de az európai öntudat is erősíthető. Büszke vagyok rá, hogy elsőként karoltam fel és mentoráltam a javaslatukat egészen a megvalósításig. Hosszú hónapok, évek munkája és megannyi ellendrukker gáncsoskodása után a fiatalok tömeges érdeklődése visszaigazolja erőfeszítéseinket.
Az ingyenes európai vonatbérlet programja hosszú távon folytatódik, a következő uniós költségvetési ciklusban már évi 100 millió euró állhat majd rendelkezésre.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP)
2018-06-28

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István