Orvoselvándorlás: életveszélyes kormányzati közöny

Közzétéve: 2015.11.19.

05Az MSZP szerint azonnali és jelentős béremelés kell az egészségügyben az orvosoknak és a nővéreknek, az elvándorlás kezelésére pedig uniós forrás is rendelkezésre állna.
Ujhelyi István, az ellenzéki párt alelnöke, európai parlamenti képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, semmilyen aktív lépés nem történik a magyar orvosok hazahozatala érdekében, holott az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa szerint az EU biztosított a magyar kormánynak forrást erre.
Elmondása szerint a biztos írásbeli kérdésére úgy válaszolt: az Európai Szociális Alapból finanszírozhatna olyan programokat a magyar kormány, amellyel itthon tarthatná a rezidenseket. Megjegyezte, csak az Európai Szociális Alapból 4,7 milliárd euró áll rendelkezésre.
Ujhelyi István azt kérdezte a kabinettől, milyen módon kívánja felhasználni ezt az uniós forrást. Ujhelyi István szerint naponta három orvos és két nővér hagyja el a magyar egészségügyet és költözik külföldre a magasabb bérek és a nyugodtabb életkörülmények miatt. Hozzátette: Magyarországon egy diplomás szakápoló fizetése nem haladja meg a 300 eurót, Nyugat-Európában ennek 6-7-szerést keresheti meg. Az ellenzéki politikus felhívta figyelmet arra, hogy a pécsi egyetem orvosi karán készített kutatás szerint a most végző diákok 30-40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a diplomaosztás után külföldön akar dolgozni.

Budapest, 2015.11.19.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István