Stéphanie monacói hercegnő is csatlakozott Ujhelyi cirkuszművészeti kiáltványához

Közzétéve: 2017.01.24.

steph1Az európai cirkuszművészet kulturális értékének elismerése mellett az ifjúsági munkanélküliség elleni harcban betöltött szerepe és a társadalomra gyakorolt pozitív hatása is szerepel abban a szakmai kiáltványban, amelyet a hétvégén mutattak be a 41. Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A művészeti ágazat – amely jövőre ünnepli fennállásának 250. évfordulóját – csak Európában több mint ezer társulatban és több száz iskolában teremt munkahelyeket és nyújt szórakozást generációknak.
Az Ujhelyi István EP-képviselő, az Európai Parlament turizmusért felelős szakpolitikusa által kezdeményezett „Circus Manifesto”-hoz számos szakmai szervezet, társulat és cirkuszigazgató csatlakozott. A dokumentum első aláírója Stéphanie monacói hercegnő, a Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke, a Cirkuszművészeti Világszövetség tiszteletbeli elnöke volt. A magyar cirkuszművészet képviselői fontos és aktív tagjai az európai közösségnek, nem véletlen, hogy többek között az Eötvös- és a Richter család is támogatta a kiáltványt, de szerepel az aláírók között Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója is.
A „Circus Manifesto” többek között rögzíti, hogy a cirkusz az európai kultúra és az európai gazdaság szerves része, ezért ennek megfelelő figyelem és a hasonló művészeti ágakkal azonos elismerés illeti meg. A dokumentum szorgalmazza egyebek mellett az uniós tagországok engedélyezéssel kapcsolatos jogharmonizációját, a cirkusziskolák állami dotációját, a szociális- és ifjúsági cirkuszpedagógia felsőoktatási szintű elismerését, a szociális cirkuszok társadalomra gyakorolt pozitív hatásának kiaknázását, illetve a cirkuszművészeti és a turisztikai szektor hatékonyabb együttműködését az európai gazdaság érdekében.
A most elfogadott dokumentumban szerepel a magyar EP-képviselő azon kezdeményezése is, amely egy független minőségbiztosítási rendszer alapján visszatérően minősítené az európai cirkuszokat. A „Big Top Label” elnevezésű akkreditáló rendszer a cirkuszvilág „Michelin-csillagaként” jelentene garanciát többek között a legszigorúbb feltételeknek megfelelő állattartási- és tréningkörülményekre, de az átlátható és minőségi kulturális tevékenységre is.
A kiáltvány teljes szövege a www.circusmanifesto.eu címen érhető el.

Budapest, 2017. január 24.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István