Testvéri szövetségre kell lépjen a turizmus és a cirkuszművészet

Közzétéve: 2018.04.21.

ujhelyi-cirkusz-1_w800Kilencedik alkalommal ünneplik meg a mai napon a Cirkusz Világnapját, amit a Cirkusz Világszövetség (Fédération Mondiale du Cirque) kezdeményezésére minden év áprilisának harmadik szombatján tartanak Európa- és világszerte. A cirkuszművészet, mint az előadó művészet egyik tradicionális ága, a kultúra és a gazdaság szerves része, emberek millióinak nyújt minőségi szórakozást és megélhetést.
Az idei évben ünnepeljük a cirkuszművészet megszületésének 250 éves évfordulóját, ez egyedi lehetőséget biztosít arra, hogy a cirkuszművészet képviselői és támogatói újragondolják a szektor jövőjét és lehetőségeit.
A cirkusz megszámlálhatatlan ponton és módon kapcsolódik a turisztikai ágazathoz, a két szektor kiválóan segíti és kiegészíti egymást. Ezt a fajta kapcsolódást – amely képletesen akár két légtornász egymásba kapaszkodásához is hasonlítható – mindkét ágazat érdekében tudatosabban és hatékonyabban kell építeni a jövőben. A meglévő közös platformokat bővíteni szükséges, a turizmus kiugró bővülésének kiaknázásához pedig speciális együttműködéseket kell kialakítani. Ha úgy tetszik: ideje, hogy a turizmus és a cirkuszművészet testvéri szövetségre lépjen.
Ennek előmozdítása és koordinálása érdekében a mai nappal felhívással fordulok a turisztikai szervezetekhez, hogy segítsék a cirkuszművészet értékeinek megőrzését és fejlődését a következő 250 évben is.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő, turizmuspolitikáért felelős szakpolitikus
a cirkuszművészet tiszteletbeli nagykövete
2018.04.21.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István