Többfrontos kiállás a turisztikai szektor biztosi szintű képviseletéért

Közzétéve: 2019.02.22.

EP-084955A_TAJANI_TOURISM_DAINATöbb, a turisztikai szektor számára kiemelkedő politikai esemény történt az elmúlt héten az Európai Parlamentben. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az EP turizmus albizottságának (Tourism Task Force) vezetője kezdeményezte a soros román EU-elnökség kapcsán a román turisztikai szakminiszter meghallgatását. Bogdan Trif a brüsszeli tanácskozáson bejelentette, hogy kiemelten kezelik a turizmus területét és a versenypolitikai tanács keretében létrehoznak egy munkacsoportot is, amely stratégiai tervet tesz a tagállamok asztalára az elnökség idején. A román szakminiszter beszámolójában elhangzott az is, hogy április elején turisztikai miniszteri csúcsot tartanak Bukarestben, ahol várhatóan az Európai Parlament azon javaslatát is megtárgyalják, amely 300 millió eurós büdzsét rendelne a fenntartható turizmus finanszírozására az EU következő hétéves költségvetésében. Ez utóbbi javaslat megvalósításához szükséges az Európai Tanács, vagyis a tagállami kormányok támogatása is; ezért lesz kiemelkedő jelentősége a román elnökség által szervezett szakminiszteri csúcsnak.
Ehhez kapcsolódik az uniós szállodák, éttermek és kávéházak szövetségének (HOTREC) parlamenti eseménye is, ahol az érdekvédelmi szervezet elnöke, Jens Zimmer Christensen egy öt pontos javaslatot nyújtott át az EU politikai döntéshozóinak. Ebben többek között az Európai Bizottság kapcsolódó javaslatainak gyakorlati megvalósítása, az online platformok szabályozása és a kiegyensúlyozott digitális belső piac megteremtése, valamint a szociális kérdések, így például a korszerű szakképzések ügye is szerepelt. A HOTREC elnöke kiemelte azt is, hogy csak 2013 és 2016 között több mint másfélmillió új munkahelyet hozott létre a turisztikai ipar az Unióban, ezzel már közel tizenkétmillió embernek biztosít megélhetést a szektor. Ujhelyi István, az EP szakbizottságának képviseletében átvette a dokumentumot és egyetértéséről biztosította az érdekvédelmi szövetséget, mondván: határozott európai képviseletre van szüksége a turisztikai szektornak az uniós intézményrendszerben, ezért is szorgalmazzák egy önálló biztos kinevezését az iparág uniós szintű koordinálására.
EP-084955A_TAJANI_TOURISM_DAINAHasonlóan kiemelkedő volt a turisztikai szakmai szervezeteket összefogó brüsszeli Tourism Manifesto csoport és az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) képviselőinek találkozója Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével. Az Ujhelyi István koordinálásával létrejött találkozón a turisztikai szervezetek képviselői (Eduardo Santander a Tourism Manifesto képviseletében és Caroline Moultrie, a WTTC alelnöke) egy stratégiai dokumentumot adtak át az EP vezetőjének, amelyben többek között azt rögzítik, hogy egyöntetűen támogatják a turizmusra vonatkozó költségvetési előirányzatot a szektor fenntarthatósága és fejlődése érdekében. Az MSZP európai parlamenti képviselője a Tajanival folytatott találkozón megerősítette, hogy a turisztikai szektor egységes kiállásával megtámogatva kívánják elérni, hogy 2020-tól önálló turizmuspolitikáért felelős európai biztosa legyen az Európai Bizottságnak.

Brüsszel, 2019-02-22

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István