Új időszámítás a cirkuszművészetben: átadták az első BigTopLabel-elismeréseket

Közzétéve: 2018.11.29.

bigtoplabelkep„Ez a cirkuszművészet Michelin-csillaga” – fogalmazott a BigTopLabel-program kezdeményezője az európai cirkuszokat minősítő első elismerések átadásán az Európai Parlament épületében. Ujhelyi István magyar EP-képviselő két évvel ezelőtt tett javaslatot egy európai szintű, objektív minőségbiztosítási rendszer kidolgozására, amely világos különbséget tesz a különböző cirkuszi társulatok és intézmények között. A BigTopLabel elismerést csak olyan cirkuszok kaphatják meg, amelyek megfelelnek a szakmai szervezetek és európai parlamenti szakértők által közösen kidolgozott, szigorú feltételeknek; így többek között a jogi előírásoknak, a munkavállalói és fogyasztóvédelmi garanciáknak, a művészi minőség biztosításának vagy éppen a legszigorúbb állattartási és állatjóléti követeleményeknek.
Az Ujhelyi István által kezdeményezett program keretében minden vizsgálat alá vont cirkuszi társulatról részletes jelentés készül, amelyet egy független cirkuszi szakértőkből álló bizottság bírál el és dönt a BigTopLabel-elismerés odaítéléséről. A minőségbiztosítási rendszer hivatalos része az Kulturális Örökség Európai Éve-programsorozatnak. Idén három kiemelkedő európai cirkusz kapta meg elsőként a nívódíjat: a francia Cirque Arlette Gruss, a németországi Circus Krone és a nagy-britanniai Blackpool Tower Circus. Az elismeréseket az Európai Parlamentben adták át Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztos társaságában.
Ujhelyi István EP-képviselő a díjátadón úgy fogalmazott: az első BigTopLabel-elismerések átadása méltó záró akkordja a 2018-as évnek, amely során a cirkuszművészet 250 éves évfordulóját ünnepli az európai közösség. „Egyszerre kell tudnunk megőrizni kulturális értékeinket, művészeti hagyományainkat és megfelelni a jelenkor szigorú és jogos elvárásainak, például a felelős állattartás kapcsán. A BigTopLabel arra tesz kísérletet, hogy kiemelje és felmutassa azokat a jó példákat, amelyek mind kulturális, mind emberi minőségben kiemelkedőek” – nyilatkozta Ujhelyi István.
A BigTopLabel-program a jövő évben is folytatódik: a jelentkezések alapján a szakmai szervezetek választják majd ki azt a három európai, cirkuszi társulatot, amelynél elvégzik az alapos objektív és szubjektív minőségi vizsgálatot. A kezdeményezők várakozása szerint idővel a BigTopLabel minőségbiztosítási rendszerét nemcsak Európában, de a világon is használni fogják majd a cirkuszi társulatok elismerésére.

Brüsszel, 2018.11.28.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István