Új korszakot kell, hogy nyisson a cirkuszművészet

Közzétéve: 2019.04.20.

24Jubileumi, tizedik alkalommal ünneplik meg a mai napon a Cirkusz Világnapját, amit a Cirkusz Világszövetség (Fédération Mondiale du Cirque) kezdeményezésére minden év áprilisának harmadik szombatján tartanak Európa- és világszerte. A hagyományos cirkuszművészet sokkal több, mint szórakoztatás, kiemelkedően fontos nemcsak a kultúrák közötti jobb megértés, de társadalmi és gazdasági szempontból is. A cirkuszi szektor nemcsak millióknak nyújt minőségi szórakozást, de több mint háromszázezer embernek biztosít közvetlenül munkát az Európai Unióban, közvetve pedig további közel nyolcmillió embernek nyújt biztos megélhetést.
Büszke vagyok arra, hogy a turizmusért felelős európai parlamenti képviselőként kezdeményezője és megalkotója lehettem az elmúlt években annak az európai minőségbiztosítási rendszernek, amely kiemeli és példaként állítja a legmagasabb elvárásnak is megfelelni képes társulatokat. A „BigTopLabel” elismerést csak olyan cirkuszok kaphatják meg, amelyek megfelelnek a szakmai szervezetek és európai parlamenti szakértők által közösen kidolgozott, szigorú feltételeknek; így többek között a jogi előírásoknak, a munkavállalói és fogyasztóvédelmi garanciáknak, a művészi minőség biztosításának vagy éppen a legszigorúbb állattartási és állatjóléti követelményeknek. A „BigTopLabel” elnevezésű program keretében tavaly három, kiemelkedő és példaértékű cirkusznak adtuk át Navracsics Tibor uniós biztos jelenlétében az elismeréseket, a programot idén tovább folytatjuk és bővítjük.
Tavaly ünnepeltük a hagyományos cirkuszművészet születésének 250 éves évfordulóját, idén pedig tizedik alkalommal ünnepeljük a Cirkusz Világnapját. Ezek a jubileumok mindenképpen korszakhatárt jeleznek, amely a különleges művészeti ágazat számára is megújulást, korszakváltást kell, hogy előrevetítsen. Magyarként külön büszkeséggel tölt el, hogy a hagyományos cirkuszművészet egyik jelentős reformpróbálkozása a BigTopLabel-elismerést viselő Circus Krone és olyan magyar művészek nevéhez fűződik, mint Vági Bence és Kristóf Krisztián. Európai parlamenti képviselőként és a cirkuszművészet elhivatott támogatójaként a következő öt éves ciklusban is azon fogok dolgozni, hogy szélesíteni tudjuk a minőségbiztosítási rendszert, egységesíteni tudjuk a cirkuszművészetet érintő és a szakmai, illetve a társadalmi elvárásoknak egyaránt megfelelő szabályozásokat, valamint támogatni tudjuk a hagyományos értékeket megőrző és új lehetőségeket nyitó kezdeményezéseket. Bízom benne, hogy a következő Európai Bizottságban is legalább olyan támogató partnerre találok ebben, mint a megbízását ezekben a hónapokban befejező testületben.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az EP turisztikai szakbizottságának vezetője
Budapest, 2019-04-20

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István