Újabb elemmel bővül az Európai Egészségügyi Unió

Közzétéve: 2021.02.02.

rákellenesAz európai gyógyszerstratégia és a kapcsolódó uniós ügynökségek megerősítése után újabb elemmel bővül az Európai Egészségügyi Unió megvalósítása: az átfogó rákellenes stratégiával. Rendkívül fontos lépés következik tehát az átfogó koncepció kibontásában, az uniós tagállamokban ugyanis kiemelkedően magas a daganatos megbetegedések száma, közel másfélmillió ember életét követelik minden évben.

Ennél is rosszabb a helyzet Magyarországon, amely vezeti a rákos megbetegedések listáját Európában, a daganatos kór évi több mint 32ezer ember haláláért felelős hazánkban. Elképesztő adat, de a rákos megbetegedések közel negyven százaléka megelőzhető lenne, ha megfelelően mozgósítani tudnánk a már meglévő, felhalmozott tudásanyagunkat. A rosszindulatú daganatos megbetegedések ugyanis nem a fertőző betegségek közé tartoznak, kialakulásukért ugyanazok a kockázati tényezők a felelősek. Ezért a rák megelőzését és visszaszorítását célzó intézkedések mindenképpen kedvező hatással járhatnak. Erről szól az EU új rákellenes stratégiája, amelyet az Európai Egészségügyi Unió részeként mutat be a napokban az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság.

A részben általam kidolgozott és szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió átfogó koncepciójának legfontosabb célkitűzése, hogy a tagállami rendszerek harmonizálásával és együttműködésével minden európai polgár számára garantálni tudjuk a minőségi ellátást és a megfelelő betegbiztonságot. Büszke vagyok arra, hogy az EU rákellenes stratégiája része lesz az Európai Egészségügyi Unió átfogó programjának, biztos vagyok benne, hogy a megelőző intézkedések megerősítése, a korai felismerés és diagnózis fejlesztése, a színvonalasabb kezeléshez és ellátáshoz való hozzáférés átfogóbb biztosítása, valamint a jobb életminőséghez vezető új intézkedések bevezetése mind elősegítik majd, hogy kevesebb európai polgárt ragadjon el a halálos betegség.

A program egyik kezdeményezőjeként arra kérem a magyar kormányt is, hogy támogassa az Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb körben történő létrehozását és járjon elő az új rákellenes stratégia átemelésében, valamint megvalósításában.

Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő

az EP közegészségüggyel foglalkozó szakbizottságának tagja

Budapest/Brüsszel – 2021.02.02.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István