Újabb kérdéses szerződések a HungaroControlnál – teljes vizsgálatot követelünk!

Közzétéve: 2017.02.13.

16730657_1562839490396898_1645956339460488384_nEgyre erősebb a gyanú, hogy a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő, légi navigációs szolgáltatásokat ellátó szervezet, a HungaroControl egyfajta fideszes kifizetőhellyé vált az elmúlt időszakban – ezt támaszthatják alá az általunk feltárt újabb, meglehetősen kérdéses kifizetések. Az Európai Parlament közlekedési bizottságának alelnökeként kiemelt figyelemmel követem a légi irányításért felelős cég szerződései körül formálódó botrányt, amely immár a cég hitelességét is megkérdőjelezheti.
Elvárható, hogy egy kormányzati cég gazdálkodása átlátható és felelős legyen. Éppen ezért mielőbbi, részletes tájékoztatást kell adnia a felelős vezetőknek arra, hogy milyen szakmai vagy más indokok alapján támogatták a HungaroControl büdzséjéből 320 millió forinttal az Orbán Viktor miniszterelnök polgári köreihez kötődő, aktív fideszes politikusok által vezetett alapítványt. Hasonlóképp választ kell adniuk arra, hogy miért érezte fontosnak ez az állami cég, hogy ötmillió forinttal támogassa Orbán Viktor programbeszédeinek állandó helyszínét, a Bálványosi Szabadegyetemet. A felelős vezetőknek el kell számolniuk azzal is, hogy miért a Fidesz-frakció korábbi kabinettitkárának, Kuna Tibornak a cégeit bízták meg sokmillió forintért rendezvényszervezéssel és kommunikációs tanácsadással, illetve, hogy pontosan milyen munkát végeztek ezek a cégek ezért a pénzért. Az is kérdéseket vet fel, hogy a HungaroControl miért egy olyan, egyébként egy lakótelepi ház első emeleti lakásába bejegyzett marketingcéget bízott meg többmillió forintos stratégiai tanácsadással, amely egyébként ugyanerre a tevékenységre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal is kötött, hasonlóképp milliós értékű megállapodást.
A mielőbbi tisztázás érdekében elvárom, hogy a tulajdonosi jogokat ellátó Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és a HungaroControl vezetése érdemi vizsgálatot folytasson és annak részleteit mielőbb hozza nyilvánosságra.

dr. Ujhelyi István,
európai parlamenti képviselő
az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke
Budapest, 2017-02-13

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István