Ujhelyi: 22 milliárd forint értékben ajándékozott el a kormány covid-vakcinákat

Közzétéve: 2022.08.18.

Eddig összesen körülbelül mintegy huszonkétmilliárd forint értékben ajándékozott el ingyen covid-vakcinákat a kormány más országoknak – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja közölte online sajtótájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kapott adatokra hivatkozva. Mint azt az MSZP politikusa elmondta: az elmúlt napokban közérdekű adatigényléssel fordult az NNK-hoz, hogy megtudja az eddig beszerzett oltóanyagokból mennyi van még a raktárakban, illetve szükség esetén mennyit tud még lehívni az élő szerződéseknek köszönhetően a magyar állam. Ujhelyi azt mondta, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az NNK most valódi és érdemi adatokat közölt a megkeresésére, ez szerinte az egészségügyi intézményeket újonnan felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter ráhatásának köszönhető, aki korábbi személyes találkozójukon megígérte, hogy változtatnak a közérdekű adatok kiadási gyakorlatán.
Az MSZP EP-képviselője a sajtótájékoztatón az NNK-tól kapott információkra alapozva azt közölte, hogy az elmúlt időszakban mintegy 4,9 millió adag covid-vakcinát adott át ingyen a kormány más országoknak: 4.015.300 adag AstraZenecát, 822.400 adag Sinopharmot és 100.000 adag Modernát. Ez pedig a korábban nyilvánosságra hozott árak és árfolyamok alapján körülbelül 22 milliárd forintnak megfelelő értéket jelent. Hozzátette, hogy a megkapott adatok alapján – feltehetően a lejáró szavatosság miatt – mintegy 50ezer oltóanyagot kellett központilag leselejtezni, valamivel több mint 400ezer adag vakcinát adtunk „kölcsön” Csehországnak, egymillió adag AstraZenecát és százezer adag Janssent pedig értékesített a kormány más államoknak; viszont hogy ez utóbbi pontosan mennyi bevételt jelentett, már nem tudni. Ujhelyi arra is választ kért az NNK-tól, hogy mennyi oltóanyag áll jelenleg rendelkezésre, hiszen a járványügyi szakemberek nem zárják ki, hogy az őszi időszakban újra felerősödhet a koronavírus. „Nem vagyok szakember, de én is azt gondolom, hogy nem kell még azonnali intézkedéseket hozni, ugyanakkor az is tény, hogy ha nem gondolkodik előre a magyar állam, akkor ismét nehéz helyzetbe kerülhetünk” – fogalmazott a szociáldemokrata politikus. Ujhelyi hozzátette: a Fidesz-kormány sokáig azzal kampányolt, hogy élen járunk az átoltottságban, azonban ez nem igaz, hiszen jelenleg Magyarország csak a huszadik a kapcsolódó rangsorban – hazánk lakosai közül eddig mindössze 65,2 százalék kapott legalább egy oltást, a harmadik dózist pedig eddig csak 39,6 százalék tartotta fontosnak beadatni. Az MSZP politikusa úgy véli ez azt bizonyítja, hogy a magyar kormány oltási kampánya nem volt sikeres, szerinte ennek oka, hogy a bizonytalan eredményességű és hátterű kínai oltóanyag eltántorította az oltakozástól a társadalom egy részét.
Ujhelyi hozzátette, hogy az NNK által kiadott adatok szerint jelenleg mintegy 8 millió adag oltás áll rendelkezésre, de a politikus szerint ez csalóka, mivel ebből a nyolcmillióból valamivel több mint kétmillió adag kifejezetten a gyerekek átoltására szánt Pfizer vakcina, illetve 3,7 millió egydózisú Janssen, amely azonban más oltóanyagokkal már kevésbé kombinálható. Az MSZP politikusa arra is választ várt a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy milyen élő szerződések vannak jelenleg, amely alapján hozzáférhetővé válhatnak további oltóanyagok szükség esetén, azonban – mint mondta – az NNK-tól azt a választ kapta, hogy nincs élő szerződése a magyar kormánynak további vakcinákra. Ujhelyi megjegyezte, mindez azért furcsa, mert maga a miniszterelnök jelentette be tavaly évvégén, hogy Magyarország lekötött egy kilenc és félmilliós Pfizer-szállítmányt, ennek megérkezéséről, illetve későbbi szállításáról ezek szerint nincs további információ. „Egy tény, hogy Magyarország jelenleg nincs felkészülve megfelelő oltóanyaggal egy újabb járványhullám kezelésére (…) Látható, hogy az első hullámok idején bevásárolt vakcinákkal rosszul gazdálkodott a kormány, ez okot adna arra, hogy sokkal felelősségteljesebben készüljünk fel egy esetleges újabb oltási kampányra. A kormány pontosan közölje, hogy hány és milyen típusú oltóanyag áll majd rendelkezésre, ez az adat ugyanis hiányzik” – tette hozzá az online sajtótájékoztatón Ujhelyi István.

Budapest – 2022. 08. 18.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István