Ujhelyi: a koordinálatlanság hamar újra padlóra küldheti a turizmust

Közzétéve: 2021.07.13.

 

turizmusMár látszik a fény az alagút végén az európai turizmusban, de az érkező negyedik covid-hullám és a koordinálatlanság miatt akár egy robogó vonat is jöhet abban az alagútban – többek között ezt mondta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának (TRAN) az ágazatért felelős alelnöke a testület keddi ülése kapcsán, ahol a szlovén elnökség elképzeléseiről hallgatták meg az illetékes szlovén tárcavezetőket. Ujhelyi rámutatott, hogy a turisztikai ágazatot érte az egyik legsúlyosabb gazdasági csapás a pandémia kapcsán: bizonyos szektorális szereplők bevételei akár kilencven százalékkal is csökkentek, a turizmusban dolgozó mintegy 27millió európai polgár munkahelye közül sok került a biztos megszűnés szélére.

Az MSZP európai szakpolitikusa figyelmeztetett, hogy bár a nyári szezonra történő nyitás fokozatosan, de megindult, egyes tagállamok azonban máris saját korlátozásokat és újabb szigorításokat vezettek be, ez a koordinálatlanság pedig Ujhelyi szerint hamar újra padlóra küldheti a turisztikai ágazatot. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a szlovén uniós elnökség kiemelt feladata kell legyen a járványkezelés gazdasági eredményeinek megvédése, ezért több és fokozott koordinációs szerepet vár el a szlovénoktól a turisztikai ágazat érdekében. Ujhelyi István arról is beszélt a szakbizottsági ülés kapcsán, hogy nagy várakozás előzte meg az egységes európai covid-igazolás rendszerének bevezetését, azonban alig néhány hét után egyes tagállamok (például Málta vagy Németország) külön szabályozásokat vezetett be a beutazással kapcsolatban, ami szembemegy a közös, európai koordinációval. Amíg nincs kiszámítható, egységes feltételrendszer, addig az utazások is tervezhetetlenek, ez pedig térdre fogja kényszeríteni ismét az ágazatot és vele együtt a gazdaságot – hangsúlyozta Ujhelyi István.

A szocialista EP-képviselő fontos lépésnek mondta, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács újratárgyalja a „State Aid” mechanizmust, miután elsősorban a légitársaságoknak juttatott állami eurómilliárdok kapcsán a visszatérítések többsége nem valósult meg. Ujhelyi egyetértett a szlovén elnökség programjával abban, hogy több más ágazattal is szorosabban össze kell kapcsolni a turizmust, így a helyi gasztronómiával, vagy épp a mezőgazdasággal. „Hosszú és nehéz menetelésen vagyunk túl, az Európai Unióban a korábban mostohagyereknek tartott turisztikai ágazatot végre a helyén kezelik. Ezeket az eredményeket azonban meg is kell tudni őrizni: ha nem lesz szorosabb és hatékonyabb koordináció, akkor csak káosz fog következni. A tervezett és betartott nyitás, a szektor összehangolt működtetése a megoldás ahhoz, hogy elkerüljük a csődhelyzeteket és a munkahelyek elvesztését. Ezért javasoltam, hogy az általam szorgalmazott és részben kidolgozott Európai Egészségügyi Unió mintájára hozzuk létre az Európai Turizmus Uniót is az ágazat és a benne dolgozók érdekében” – érvelt a szakbizottság egyik vezetőjeként Ujhelyi István.

Brüsszel/Budapest – 2021.07.13.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István