Ujhelyi: a kormány csak most kért pénzt az Uniótól a pedagógusok béremelésére

Közzétéve: 2022.08.03.

Győzött az érdekharc, a kormány végül meghajolt a pedagógusok követelése előtt – így értékelte Ujhelyi István, hogy a Fidesz-kormány által a napokban Brüsszelnek beadott új operatív program vállalásai között már szerepel a pedagógusok átlagbérének jelentős növelése. Az MSZP EP-képviselője a szerdai online sajtótájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta: az uniós források elköltésére korábban beadott eredeti kormányzati csomagban még egyetlen szó sem volt a tanárok bérének rendezéséről, vagyis konkrét hazugság az a kormányzati propaganda, hogy Brüsszel, esetleg a magyar baloldali EP-képviselők „áskálódása” miatt nem lehet emelni a pedagógusok fizetését. Ujhelyi szerint a kormány belehazudott a pedagógusok és a társadalom szemébe, hiszen csak azután tették bele az uniós kormányzati tervbe a tanárok bérrendezéséről szóló vállalást, hogy a pedagógusok demonstrálni kezdtek, az Európai Unió pedig elvárt és kiemelt feladatként jelölte meg az ágazat bérrendezését. Hozzátette: ráadásul az erre igénybe venni szándékozott uniós forrás lehívása, vagyis a béremelés megvalósítása is kizárólag az Orbán-kormányon és a jogállamisági garanciák részükről eddig elmaradt biztosításán múlik.
Az MSZP európai politikusa emlékeztetett: annak idején a szociáldemokraták már előre jelezték, hogy a kormány által benyújtott eredeti terv az egyeztetések hiánya miatt sem formailag, az ország valódi helyzetét figyelmen kívül hagyó javaslatok miatt pedig tartalmilag sem lesz elfogadható az Unió számára. Ujhelyi fontos eredményként értékelte, hogy a kormányzat – szerinte Navracsics Tibor miniszter hatékony munkájának köszönhetően – idővel belátta, hogy „ha pénzt kér az EU-tól, akkor figyelni kell a szakmai javaslatokra is”. A szocialista képviselő tájékoztatása szerint a Brüsszelnek küldött kormányzati dokumentum meglepő őszinteséggel és önkritikával írja le, hogy milyen válságban van az oktatás és hogy ennek az egyik fontos megoldása a pedagógus-béremelés; a most megtett vállalások pedig nagyrészt végre megfelelnek az Európai Bizottság által kiadott országspecifikus ajánlásoknak is. Ujhelyi István a közösségi oldalán közvetített videóban elmondta, hogy a kormány által a napokban beadott új csomagban – az emberi erőforrás fejlesztési program plusz keretében – mintegy egymilliárd eurót, azaz nagyjából négyszázmilliárd forintot akar elkölteni (nyilvánvalóan majd további, állami forrásokkal kiegészítve) a tanárok életpálya-modelljének finanszírozására a 2027-ig terjedő, közel 13ezer-milliárd forintos költségvetési keretprogram részeként, vállalva, hogy legalább a diplomás átlagbér nyolcvan százalékáig felhúzzák a pedagógusok átlagfizetését.
Ujhelyi István EP-képviselő a tájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy „ezzel még csak az első félidőt nyertük meg”, hiába sikerül ugyanis a szakmai kérdésekben az átírt és újonnan beadott programterv alapján megállapodni, ha azok csak a papíron maradnak, mert a jogállamisági kifogások miatt a pénzek továbbra sem lesznek elérhetőek. Ujhelyi szerint Navracsics Tibor sikerrel tárgyalhatja ugyan le a szakmai kifogásokat, a források befagyasztásának kérdése azonban már Orbán Viktor és politikájának jelentős változtatásán – így például az állami korrupció felszámolásán, az igazságszolgáltatás és a média függetlenségének biztosításán – múlik, ami viszont kizárólag a kormányzat, pontosabban a miniszterelnök politikai döntésétől függ. „Ha egyetlen forint is elvész, az kizárólag Orbán és kormánya felelőssége” – erősítette meg Ujhelyi István.

Brüsszel/Budapest – 2022.08.03.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István