Ujhelyi: a magyar kormányfő perverz orosz-rulettet játszik a magyarok sorsával

Közzétéve: 2022.12.06.

rulettSzégyen és gyalázat, hogy az Orbán-rezsim még ebben a kiélezett helyzetben is, egyfajta perverz orosz-rulettet játszva hazardírozik a magyar embereknek járó uniós források és a nemzet sorsával. A kiszivárgott információk szerint sikertelenül zárult az uniós pénzügyminiszterek mai csúcstalálkozója: sem az Ukrajnának segítséget nyújtó hitelcsomagról, sem a globális minimumadóról, sem pedig a magyar kormány bűnei miatt indult jogállamisági mechanizmusról nem született döntés.
Tény, hogy a magyar kormány befeszült álláspontja és vétóval való fenyegetése miatt elképzelhető volt, hogy a fideszes várakozásokkal szemben ma még nem fogják jóváhagyni a nemzeti helyreállítási tervet. Ez utóbbi hiánya azonban továbbra is jelentős és egyre fenyegetőbb veszélyt jelent: ha nem sikerül ugyanis évvégéig elfogadtatni, akkor a helyreállítási alap forrásainak közel kétharmadát – többezer milliárd forintot – már bizonyosan, az esetleges további befagyasztásoktól függetlenül elveszít Magyarország.
Világos és nyilvánvaló, hogy a Fidesz jobban fél az agresszor Putyin, mint a többi uniós tagállam és a magyar emberek haragjától. Ha van háború, amely a leginkább közvetlenül érint minket és a legsúlyosabb károkat okozza a közös hazánknak, az Orbán eszement háborúja az Európai Unió közösségével szemben.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az Esély Közösség alapítója
Brüsszel/Budapest – 2022.12.06.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István