Ujhelyi a magyar uniós biztostól vár magyarázatot a kormány kijelentései miatt

Közzétéve: 2021.12.08.

 

varhleiyHiába kért egyelőre konkrét tájékoztatást a magyar kormány által hivatkozott állítólagos brüsszeli nyomásgyakorlás valóságtartalmáról az MSZP európai parlamenti képviselője, több mint két hónapja nem kapott választ a Várhelyi Olivér uniós biztosnak küldött írásos megkeresésére. Erről Ujhelyi István számolt be szerdai, brüsszeli online sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus a közösségi oldalán közvetített videóban többek között azt mondta, hogy a Fidesz olyan állításokat fogalmaz meg és olyan kérdésekben akar népszavazást tartani, amelynek semmi köze nincs a valósághoz. Ujhelyi emlékeztetett, hogy a kormányzati nyilatkozatok szerint az Európai Unió intézményei azért büntetik a magyar kormányt, mert az ellenáll „Brüsszel” azon igyekezetének, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjenek a magyar iskolákba és óvodákba, hogy ott többek között a nemváltoztató műtéteket reklámozzák a gyermekeknek. Ujhelyi István szerint ez teljes képtelenség, mégis – tette hozzá – sokan elhiszik „ezt a hülyeséget”, mert nem ismerik a kormányzati állításokkal szembeni valóságot. Az MSZP európai politikusa hozzátette: az ügy megnyugtató tisztázása és a magyar nyilvánosság megfelelő tájékoztatása érdekében még szeptemberben levélben fordult Várhelyi Olivér uniós biztoshoz. Ujhelyi a most nyilvánosságra hozott levelében utalt arra, hogy Várhelyi uniós megbízólevelében is világosan szerepel: az Európai Bizottság a „kollegialitás elvén működik”, vagyis minden bizottsági döntést közösen hoz meg a testület és közösen képviseli azt. Ennek megfelelően – jelezte az MSZP képviselője – a magyar kormány által delegált Várhelyi Olivérnek is pontos és egyértelmű információja kell, hogy legyen ebben a kérdésben.

Ujhelyi többek között arra vár választ a magyar biztostól, hogy az Európai Bizottság magyar tagjaként van-e a tudomása arról, hogy az uniós testület azért részesítette, illetve részesíti Magyarországot hátrányban, mert – ahogyan azt a Fidesz állítja – nem ért egyet a jelenlegi magyar kormány menekültkérdésben megfogalmazott álláspontjával, illetve konkrétan azért, mert az Orbán-kormány nem engedi be a magyar óvodákba az LMBTQ-aktivistákat. Ujhelyi szeretné tudni, hogy ha Várhelyi ezt meg tudja erősíteni, akkor az Európai Bizottság magyar tagjaként támogatta-e a Magyarországra nézve emiatt meghozott hátrányos döntéseket, ha viszont a magyar kormány ezzel kapcsolatos állításai nem fedik a valóságot, akkor jelezte-e az Orbán-kormánynak, hogy tudatosan vagy tévedésből, de valótlan információkat terjesztenek az Európai Bizottságról és az európai folyamatokról, ezzel pedig megtévesztik a magyar választókat.

„Sajnos két hónapja nem képes Várhelyi biztos ezekre a kérdésekre válaszolni (…) Hazugságból még senki nem tudott együttműködést építeni, márpedig nekünk erre van szükségünk az uniós intézményekkel és a többi tagállammal” – tette hozzá online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Brüsszel/Budapest – 2021.12.08.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István