Ujhelyi a népegészségügyi stratégiákat kéri számon az újonnan felálló kormányon

Közzétéve: 2022.05.11.

09_11_21_CELEBRATING 60 YEARS OF ECTAA ______©Jules Toulet -16„Az új kormány első munkanapján be fogok kopogtatni az egészségügyért felelős miniszterhez, ha pedig kidobnak az ajtón, majd visszamászom az ablakon” – fogalmazott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő brüsszeli online sajtótájékoztatóján. Az MSZP politikusa az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként arra emlékeztetett, hogy közel egy éve hiába kéri – közérdekű adatigénylés útján is – a kormány által állítólag elfogadott nemzeti népegészségügyi programokat, de mind a rákellenes-, mind például a mentális egészségről szóló dokumentum megismerését eddig megtagadták tőle. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy az egészségügyi területért újonnan felelős tárcavezetőt – annak hivatalba lépése után – „részben számonkérési, részben EP-képviselői együttműködési szándékkal” fogja megkeresni, mert látni akarja ezeket a stratégiai terveket, illetve, hogy miként lehet a magyar egészségügyi rendszeren és a magyar társadalom ezzel összefüggő egészségi állapotán érdemben, többek között uniós források megszerzésével javítani.
„Meggyőződésem, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül az egészségügyi rendszer és a magyar társadalom állapotát és nem hagyhatjuk, hogy csak azok jussanak egészséges élethez, akiknek erre a családi kasszából futja” – fogalmazott Ujhelyi. A szociáldemokrata politikus hozzátette: személyes vállalásaként nemrég meghirdette a mentális egészség megerősítéséről szóló „Lélekvakcina-programot”, amelyet szakmai szervezetekkel közösen dolgozott ki és tett a kormányzat asztalára, amely azonban végül nem foglalkozott érdemben a javaslatokkal. Az MSZP európai politikusa hangsúlyozta, hogy az UNICEF adatai alapján minden ötödik magyar gyermek szorong és már minden tizediknél konkrét mentálhigiénés problémákra – például korai depresszióra – utaló jeleket észlelnek. Hozzátette, hogy az elérhető kutatások szerint a magyar fiatalok egynegyede már a covid előtt is mentálhigiénés problémákkal küzdött, erre pedig a járvány és a háborús helyzet nyilvánvalóan csak ráerősített. Ujhelyi rámutatott, hogy Magyarországon jelenleg 450 gyermekre jut egy iskolapszichológus, de van olyan régió, ahol ez a szám eléri a két-háromezret. „Az új magyar kormánynak több pénzt és több politikai figyelmet kell fordítania a mentális egészség ügyére, ebben nyomás alatt fogom tartani a kormányzatot” – fogalmazott a szocialista EP-képviselő.
Ujhelyi a sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy Radka Maxová cseh EP-képviselőnővel közös kezdeményezésük alapján megszületett az EP szociáldemokrata frakciójának mentálhigiénés stratégiai anyaga, így az S&D-képviselőcsoport az első, amely mentális jóléti akciótervet tett le az Unió asztalára. Az EP-képviselő a facebook-oldalán meg is osztotta a vonatkozó dokumentumot, ez kiemeli például az egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférés szükségességét, de többek között javaslatot tesz egy átfogó, az európai lakosság állapotát érintő felmérés elvégzésére, célzott források biztosítására, a megelőzés és a felismerés támogatására, valamint egy tematikus európai mentálhigiénés év megrendezésére.

Budapest/Brüsszel – 2020.05.11.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István