Ujhelyi: akkor lesz jogállam Magyarországon, ha a pedagógusok szabadon kiállhatnak az igazukért!

Közzétéve: 2022.10.04.

 Végtelenül szomorú, hogy ismét a magyar jogállamiság volt az Európai Parlament napirendjén, hiszen nincs más olyan uniós tagállam Magyarországon kívül, amelynek politikai vezetésével és az állami korrupció mechanizmusával ennyit foglalkozott volna az intézmény – mondta a közösségi oldalán is közvetített strasbourgi sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. A szociáldemokrata politikus kiemelte, hogy az EP plenáris ülésén zajló “magyar-vita” alapvetően a korrupcióval és az arra adott kormányzati válaszokkal foglalkozott, utóbbiakat a többség egyértelműen elégtelennek nevezte.
Ujhelyi ugyanakkor kiemelte: “neki az fáj”, hogy a korrupció mellett kevés szó esett például a pedagógusok megfenyítésével és kormányzati ellehetetlenítésével kapcsolatban, holott a tanárok sztrájkjának korlátozása és a kritikus véleményüket kifejtők elbocsátása egyértelműen a jogállami normákba ütközik, akárcsak az uniós források korrupt felhasználása. A politikus szerint Magyarországon akkor lesz igazi jogállam, ha a kormány nem lopja el az egészségügynek, a magyar oktatásnak, az önkormányzatoknak, a magyar embereknek járó uniós forrásokat és a pedagógusoknak joga van kiállni saját igazukért, saját érdekeikért. Ujhelyi hozzátette, hogy a pedagógusok melletti kiállásból kockás ingben vett részt az Európai Parlament mai ülésén és a magyar jogállamiságról szóló vitán. A szociáldemokrata EP-képviselő a tájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy a forint árfolyama láthatóan és egyértelműen “együtt mozog” az uniós forrásokról szóló tárgyalások fejleményeivel, vagyis, amikor Ujhelyi szerint kiderül, hogy a kormány “át akarja verni az Uniót”, akkor láthatóan azonnal gyengül a magyar valuta az euróhoz és a dollárhoz képest; szerinte tehát, ha sikerül végre megegyezésre jutni a forrásokról, akkor a forint is erősödni fog.
Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: a mai napon levélben tájékoztatta az EP szociáldemokrata frakciójának vezetését az MSZP-ből történt kilépéséről és jelezte, hogy szakbizottsági és képviselői munkáját is változatlanul az S&D-képviselőcsoportjában folytatja.

Strasbourg – 2022.10.04. 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István