Ujhelyi: az Unió tisztségviselői sem most jöttek le a falvédőről!

Közzétéve: 2022.09.20.

„Nem az Orbán-kormány győzött a brüsszeli döntéssel, hanem az európai Magyarország” – így értékelte az Európai Bizottság legutóbbi döntését Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. A politikus keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Fidesz-kormány pillanatnyilag meghátrált, bevallotta saját korábbi bűnösségét és jogkövető magatartást vállalt. Ujhelyi ugyanakkor hozzátette, hogy az Unió tisztségviselői sem „most jöttek le a falvédőről” és csak egyfajta próbára bocsátották a magyar kormányt, amely, ha nem hajt végre valódi és mélyre ható változásokat november közepéig, akkor valóban elveszíthetjük a megjelölt uniós támogatásokat.
Az európai politikus szerint azzal, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a 3000 milliárd forintos pénzelvonásról szóló döntés után sikeresnek nevezte a tárgyalásokat, mondván a magyar kormány által benyújtott javaslatok „orvosolják az aggályokat”, tulajdonképpen maga ismerte el, hogy jogosak voltak az EU és a magyar ellenzék korábbi kifogásai a jogállamisággal és a közpénzek felhasználásával kapcsolatban. „Az Európai Bizottság vizsgálata és döntése visszaigazolta, hogy az elmúlt tizenkét évben Orbánék az Unió költségvetési érdekeinek és így a magyar adófizetők érdekeinek ellenében viselkedtek” – fogalmazott az EP-képviselő.
Ujhelyi a tájékoztatón azt mondta: annak szurkol, hogy Magyarország minden egyes uniós támogatást megkapjon, ez minden ellenzéki magyar polgár érdeke is. Amennyiben azonban egyetlen eurócentet is veszít az ország, az kizárólag a Fidesz-kormány felelőssége lesz. Hozzátette, hogy nem fogad el látszatintézkedéseket a kormánytól és támogat minden olyan brüsszeli követelést, amely javítja a jogállamiságot hazánkban. Az EP-képviselő úgy fogalmazott: az együttműködési megállapodás aláírását és az uniós vizsgálatok megszüntetését támogatva politizál, de „minden egyes nap ott leszek a kormány nyakán”, hogy szükség esetén lebuktassa, ha az Unió felé tett vállalások csak az EU és a magyar polgárok átverését szolgálják.
Budapest/Brüsszel – 2022.09.20. 🇪🇺🇭🇺
copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István