Ujhelyi bíróságon pereli ki a szállodák „mutyigyanús” támogatásának adatait

Közzétéve: 2020.12.23.

nerhotelLejárt a törvényi határideje annak a közérdekű adatigénylésnek, amelyet Ujhelyi István szocialista EP-képviselő nyújtott be a szállodáknak és szállásadóknak fizetett állami kompenzáció kapcsán, választ azonban nem kapott az ellenzéki politikus – erről az MSZP képviselője számolt be szerda online sajtótájékoztatóján. Ujhelyi kijelentette, hogy amennyiben az illetékes kormányzati intézmények rövid időn belül nem biztosítják a vonatkozó adatok megismerhetőségét, úgy bíróságon fogja kiperelni azokat.

Az MSZP európai politikusa emlékeztetett: azért fordult a Miniszterelnökséghez, a Pénzügyminisztériumhoz, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ), mert visszaélés gyanúja merült fel a koronavírus-járvány miatt bajba került magyar szállodák és szállásadók állami támogatása körül. Ujhelyi állítása szerint életszerűtlen a kormány azon állítása, miszerint 928ezer vendégéjszakát foglaltak be a magyarok a kompenzáció alapjául szolgáló novemberi időszakban, ez ugyanis szinte teljesen megegyezik a tavaly novemberi adatokkal, amikor azonban semmilyen utazási korlátozás és járványhelyzet még nem volt. Az MSZP politikusa hozzátette, hogy a kompenzáció alapjául szolgáló adatokat a szállásadóknak elég volt bemondania, azok valódiságát vélhetően nem ellenőrizte senki. Ujhelyi szerint alapos a gyanú arra, hogy a kormányhoz közeli „csókos oligarchák” érdekeltségei akár előzetesen is értesülhettek a leendő állami támogatásról és kamu adatokat szolgáltattak be a közpénzek elnyerése érdekében. A szocialista EP-képviselő szerint a gyanút erősíti az is, hogy sem a pénzügyi tárca, sem pedig az MTÜ nem válaszolt határidőre, a Miniszterelnökség pedig azzal hárított, hogy nem adatkezelő az ügyben.

„Magyar EP-képviselőként és az Európai Parlament szakbizottságának turizmusért felelős alelnökeként tisztán akarok látni. Ezért, ha szükséges, akkor a bíróságon fogom kiperelni a tételes adatokat!” – fogalmazott Ujhelyi István. Az MSZP politikusa hozzátette: a kormány már a kompenzáció lehetőségének megteremtésekor sem volt korrekt, hiszen az idei foglaltsági adatokat veszi figyelembe, nem pedig a tavalyiakat, ahogyan azt például az osztrák kormány teszi. „Idén novemberben a korlátozások miatt a turisztikai ipar már zár alatt volt: Budapest nagy része, a vidéki szállodák többsége zárva volt, de a Balaton és a fürdővárosok sem működtek teljesen, ezért végtelenül mutyigyanús mindaz, ami ezzel kapcsolatban történik. Miután közpénzmilliárdokról van szó, jogunk van tisztán látni az ügyben” – fogalmazott Ujhelyi István.

Budapest/Brüsszel – 2020.12.23.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István