Ujhelyi: biztosított az ingyenes Interrail-bérletprogram jövője

Közzétéve: 2021.03.29.

discovereuMegnyugtató, hogy kiemelt helyen szerepel az Erasmus+ program első éves munkaprogramjában az általam mentorált ingyenes Interrail-bérletprogram, ezzel a DiscoverEU néven futó sikersorozat jövője hosszútávon is garantált. Mint ismert, az Európai Bizottság a napokban fogadta el a 2021-2027-es időszakot érintő első éves munkaprogramot, amely a teljes időszakban közel tízmillió európai fiatal részvételét fogja biztosítani tanulmányi, mobilitási és határokon átívelő projektekben. Szintén fontos eredmény, hogy az Erasmus+ program hétéves büdzséje megduplázódott az előző költségvetési időszakhoz képest, ez pedig további mozgásteret biztosít.

Hosszú és fáradtságos munka eredménye, hogy az ingyenes Interrail-bérlet programja végül bekerült az Erasmus+ keretei közé, viszont így a hosszútávú finanszírozása is biztosítottnak tekinthető. A következő időszakban többezer magyar fiatal részesülhet majd az ingyenes vonatbérletekből, az idei összevont pályázatot októberben nyitjuk meg; az utazásokra értelemszerűen a járvány elmúlta után lesz lehetőség. Csak idén mintegy 1100 magyar fiatal pályázhat majd a bérletekre, közöttük azok is, akik a covid-korlátozások miatt tavaly kimaradtak a lehetőségből.

A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot elsőként karoltam fel és támogattam a megvalósulásig, amelyben jelentős szerepet játszott később Manfred Weber EPP-frakcióelnök és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos is. A program pilot-időszakában több mint 350ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés, a program pedig számos elismerést, például európai nívó-díjat is elnyert.

Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő

az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke

a DiscoverEU program egyik mentora

Budapest/Brüsszel – 2021.03.29.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István