Ujhelyi: cserbenhagyja a kormány a keleti vakcinával oltott magyarokat! 

Közzétéve: 2021.11.16.

_LEZ1089„Orbán Viktor csődöt mondott, a magyar kormány pedig egyszerűen nem foglalkozik azokkal a magyarokkal, akiknek az utazási lehetőségei korlátozottak” – fogalmazott a Külgazdasági és Külügyminisztérium előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett, hogy még idén júliusban lépett hatályba az egységes, európai covid-igazolványról szóló szabályozás, amely azonban automatikusan csak az EU által engedélyezett vakcinákat fogadja el a teljes oltottság igazolásaként. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy már akkor figyelmeztette a kormányt: lépniük kell, mert sok százezer magyar munkavállalás, tanulás, vagy épp rokonlátogatás miatti szabad mozgása kerülhet veszélybe az erőltetett és Ujhelyi állítása szerint korrupciógyanús körülmények között beszerzett keleti vakcinák használata miatt. Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett, hogy idén nyáron a Fidesz politikusaival együtt megszavazta azokat a módosító indítványokat és az azokat tartalmazó végső dokumentumot, amely nyitva hagyta az ajtót és a tagállamok kezébe adta az uniós engedéllyel nem rendelkező vakcinák kölcsönös elfogadását. Ujhelyi ugyanakkor rámutatott, hogy a magyar kormánynak eddig alig néhány országgal (az Unió tagjai közül is mindössze csak hét tagállammal) sikerült bilaterális megállapodást kötnie, így például a Zöld-foki szigetekkel, Bahreinnel, Üzbegisztánnal, vagy legutóbb a Seychelle-szigetekkel. 

 A szocialista EP-képviselő kifogásolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács ülésein fel sem vetette, meg sem próbálta elérni, hogy a tagállamok mindegyike korlátozás nélkül elfogadja a közel kétmillió magyarnak beadott keleti oltóanyagokat. Ujhelyi példaként említette többek között Németországot, ahol a legfrissebb döntés értelmében a pusztán keleti vakcinákkal beoltott magyarokat többnapos karanténra kötelezhetik, de számos más – a magyarok számára releváns és fontos – országban is csak drága PCR-tesztek elvégzése után léphetik át a határt a kínai vagy orosz oltóanyagot kapott magyar polgárok. Az MSZP politikusa emlékeztetett, hogy személyes közbenjárásának köszönhetően az Európai Bizottság elnöke írásban is megerősítette: a tagállami kormányok delegáltjaiból álló illetékes szakbizottság (Health Security Committee) ülésein napirendre veszik, hogy a két keleti után harmadik oltásként európai vakcinát felvevő magyarok teljesen oltottnak minősüljenek az európai rendszerben, azonban – mint Ujhelyi megjegyezte – a szakbizottságban ülő magyar kormányzati képviselő eleddig ezt az igényt hivatalosan nem terjesztette elő. 

 A szocialista EP-képviselő a sajtótájékoztatón elmondta azt is: megbízható forrásból úgy értesült, hogy a külügyi vezetés bizonyos tagjai titokban már a negyedik oltást is felvették éppen annak érdekében, hogy két európai oltással is rendelkezzenek és ezért ne érjék korlátozások őket. Mint mondta, ezzel kapcsolatban közérdekű adatigénylést nyújtott be a tárcához, de a törvényi határidőn túl sem kapott egyelőre választ. Ujhelyi szerint hazudik a külügyi tárca abban is, hogy az uniós tagállamok közül többen „brüsszeli politikai nyomásra” nem hajlandóak bilaterális megállapodást kötni a keleti oltások elfogadásáról; szerinte a valóság az, hogy a magyar kormány ezt „elszúrta” és azóta is cserbenhagyja az érintett magyarok százezreit. 

Budapest – 2021.11.16.  

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István