Ujhelyi: fizesse ki a kormány a keleti vakcinával oltottak tesztjeit!

Közzétéve: 2021.11.05.

fizessenekVagy töketlen a magyar kormány vagy egyszerűen érzéketlen több százezer magyar honfitársunk napi problémája iránt – fogalmazott pénteki online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő azzal kapcsolatban, hogy eddig alig néhány országgal sikerült csak megállapodnia a magyar kormányzatnak a keleti vakcinák elfogadásáról, így a legtöbb országban továbbra is költséges korlátozások várnak az érintett magyarokra. Az MSZP-Párbeszéd szövetség európai képviselője személyes példaként beszámolt arról, hogy eheti angliai tárgyalásai során találkozott olyan Nagy-Britanniában élő magyarokkal is, akiknek komoly problémát jelent, hogy a keleti vakcinával oltott rokonaik oltásait nem ismerik el, ezért rájuk például több napos házi karantén és költséges, kötelező tesztelés vár, ha átlépik a határt.

Ujhelyi emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban a magyar kormány már kötött ugyan néhány bilaterális megállapodást a kínai Sinopharm és az orosz SzputnyikV oltóanyagok elfogadásáról, de például a Zöld-foki szigetek, San Marino, Üzbegisztán, India, Bahrein, Kazahsztán vagy épp Mongólia mellett eddig mindössze hét uniós tagállammal sikerült csak hasonló megállapodásra jutni. „Ez a probléma sokaknak húsba vágó, hiszen nem feltétlenül csak turistáskodni akarnak, hanem az egzisztenciájuk, munkájuk, tanulásuk vagy épp családlátogatásuk miatt lenne szükségük korlátozás- és plusz terhektől mentes beutazásra” – fogalmazott Ujhelyi. A politikus rámutatva arra is: sikerült elérnie az Európai Bizottság elnökénél, hogy az egyik illetékes szakbizottságban foglalkozni fognak azzal a javaslatával, miszerint legalább a harmadikként beadott uniós oltóanyag elégséges legyen a mentesítéshez, azonban ezzel kapcsolatban a magyar kormány illetékesei eddig semmilyen támogató lépést nem tettek.

A szocialista EP-képviselő a sajtótájékoztatón – a külföldön élő magyarokkal történt egyeztetésének eredményére is hivatkozva – azt javasolta, hogy amíg a kormány hibájából a keleti oltóanyagok elfogadása nem oldódik meg széles körben, addig a magyar kormány hozzon létre egy pénzügyi alapot, amelyből fedezi az érintett magyar állampolgárok kötelező tesztjeinek költségét. „Akiknek igazolhatóan munkavállalási, tanulási, vagy fontos rokonlátogatási célból kell beutaznia olyan országba, amelyik nem ismeri el a keleti vakcinákat, azoknak a bemutatott számlák alapján térítsék vissza a kötelező tesztjeik költségeit! Ez kutya kötelessége lenne a magyar kormánynak!” – fogalmazott Ujhelyi István. A szocialista politikus egyúttal felszólította a kormányzatot, hogy „álljanak végre a sarkukra” és kössenek minden Magyarország szempontjából fontos országgal külön megállapodást a keleti vakcinák elfogadásáról és „menjenek be azokon a brüsszeli ajtókon”, amelyeket az MSZP politikusa kinyitott a számukra.

Budapest / Brüsszel – 2021.11.05.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István