Ujhelyi: hosszú távon biztosított az ingyenes InteRail-bérletprogram jövője

Közzétéve: 2021.05.19.

discvÚjabb siker, újabb fontos lépcsőfok az általam mentorált ingyenes InterRail-bérletprogram jövőjének biztosítása kapcsán: az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el mostani plenáris ülésén az „Erasmus+” program 2021 és 2027 között keretköltségvetését, benne az ingyenes vonatbérleteket biztosító, DiscoverEU nevet viselő programmal. Fontos és sok küzdelem árán elért eredmény, hogy az Erasmus+ finanszírozási kerete közel kétszer annyi lesz, mint a korábbi időszakban: immár mintegy 28milliárd euró. Ezzel kibővül az Erasmus+ programot igénybe vevők létszáma, bővül a külföldi tanulást segítő támogatások köre és egyszerűsödik a hozzáférhetőség is. Számomra történelmi siker, hogy a számos ellendrukker áskálódása ellenére sikerült az ingyenes InterRail-bérlet programot is az Erasmus+ részévé tenni, ez ugyanis hosszútávon – minimálisan is a következő hét évben – biztosítja ennek az úttörő programnak a működtetését.

A következő időszakban tehát újra többezer magyar fiatal részesülhet majd az ingyenes vonatbérletekből, az idei összevont pályázatot októberben nyitjuk meg; az utazásokra értelemszerűen a járvány elmúlta után lesz lehetőség. Csak idén mintegy 1100 magyar fiatal pályázhat majd a bérletekre, közöttük azok is, akik a covid-korlátozások miatt tavaly kimaradtak a lehetőségből.

A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot elsőként karoltam fel és támogattam a megvalósulásig, amelyben jelentős szerepet játszott később Manfred Weber EPP-frakcióelnök és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos is. A program pilot-időszakában több mint 350ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés, a program pedig számos elismerést, például európai nívó-díjat is elnyert.

Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő

Brüsszel/Budapest – 2021.05.19.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István