Ujhelyi: itt az esély, hogy Novák Katalin bizonyíthassa függetlenségét!

Közzétéve: 2022.12.10.

Ne írja alá az egészségügyi törvény módosítását, inkább küldje vissza megfontolásra, hogy érdemben egyeztetni lehessen róla a szakmai szervezetekkel – ezt kérte Novák Katalin köztársasági elnöktől az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának magyar tagja, az EP-képviselő Ujhelyi István. A szociáldemokrata politikus hozzátette: képesnek érzi magát arra, hogy szükség esetén moderátorként segítse a kormányzat és a szakmai szervezetek párbeszédét is az ügyben.
Ujhelyi a közösségi oldalán közvetített tájékoztató videóban azt mondta, hogy ha Novák Katalin számára valóban fontos a nemzet egysége és a magyar családok mindennapjai – így például az egészségügyi ellátásuk minősége -, akkor nem írhatja alá ebben a formában az egészségügyi törvénycsomagot. Az Esély Közösség alapítója emlékeztetett: az államfő beiktatásakor azon kevés ellenzéki politikusok közé tartozott, aki kellő nyitottsággal viszonyult Novák Katalin hivatalba lépéséhez és bár a szociális törvény „zokszó nélküli” aláírásakor csorbult ez a nyitottság, még bízik abban, hogy Novák Katalin most él azzal az eséllyel, hogy bizonyítja függetlenségét és igazi államfőként viselkedik.
A szociáldemokrata EP-képviselő emlékeztette a köztársasági elnököt arra, hogy a most szerdán sietve, csak a kormánypárti képviselők által elfogadott egészségügyi törvénymódosítás kidolgozásakor nem vették figyelembe a szakmai szervezetek és az ellenzék javaslatait, ráadásul épp azután, hogy a magyar kormány vállalást tett arra az Európai Bizottság felé, hogy véget vetnek a rapid jogalkotásnak és megfelelő időt, valamint teret biztosítanak a jelentős módosítások társadalmi konzultációjára. „Ez egy olyan szankciós törvényhozás, ami nem fér össze a jogállamisággal. Ez olyan szankciós egészségügyi rendszermódosítás, ami nem fér össze a magyar lakosság érdekeivel” – tette hozzá az aktuális kormányzati érvelést kifordítva az EP-képviselő.
Ujhelyi István úgy fogalmazott: ha az államfő megfontolásra visszaküldi a törvénycsomagot, akkor megnyílik a lehetőség arra, hogy tartalmi párbeszéd legyen az ügyben a szakmai érdekképviseletek és a kormányzat között; ebben a politikus az EP közegészségügyi bizottságának tagjaként kész szükség esetén moderátori szerepet is vállalni. Ujhelyi arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország jelentős uniós forrásokhoz juthat hozzá a következő években az egészségügy fejlesztésére, ha sikerül végre megállapodni az Európai Bizottsággal. Rámutatott, hogy csak az újonnan megnyitott EU4Health-program keretében mintegy 5,3 milliárd eurónyi támogatás pályázható a következő hét évben; Magyarország kiemelten fontos érdeke, hogy ebből a keretből a lehető legtöbb forrást mi tudjuk lehívni a következő időszakban. Ujhelyi hozzátette, hogy ehhez érdemi akciótervre van szükség, amelynek kialakításába szintén mielőbb be kell vonni a szakmai szervezeteket, az EP-képviselő ezen párbeszéd koordinálásában is felajánlotta támogató közreműködését.

Brüsszel/Budapest – 2022.12.10.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István