Ujhelyi: kedvezményes teszteléssel segítjük az oltatlanok utazását

Közzétéve: 2021.05.21.

 

passMegállapodás született az Európai Parlament és az Európai Tanács között az úgynevezett uniós, digitális Covid-igazolvány ügyében. A legfőbb cél ennek bevezetésével, hogy visszaállítsuk a szabad mozgás és az utazás lehetőségét az Unió területén belül. Nem kérdés, hogy korábbi életünk és szokásaink visszaállításához egységes európai megoldások kellenek, erre elsők között én tettem javaslatot az illetékes szakbizottság alelnökeként.

A végső jogszabály automatikusan elismeri az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinákat, az egyelőre még nem engedélyezett oltóanyagokat – a magyarok esetében a kínai Sinopharm és az orosz SzputnyikV – azonban nem, pontosabban azok elfogadását tagállami hatáskörbe helyezi. Ez a megoldás fontos előrelépés, hiszen magam is azt a határozott álláspontot képviseltem, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érheti hátrány, amiért nem az EMA által engedélyezett vakcinát kapta. Az Európai Parlament tehát – többek között az én lobbimnak is köszönhetően – engedett korábbi, mereven elutasító álláspontjából és nyitva hagyta a kaput a keleti oltóanyagok elfogadása előtt is. Ez azonban csak félsiker, hiszen így más tagállami kormányoktól függ sokezer magyar egyszerűsített utazása és szabad mozgása. Fenntartom korábbi álláspontomat: a mindenki számára leginkább megnyugtató megoldás az lenne, ha a keleti oltóanyag-gyártók vállalnák az Európai Gyógyszerügynökség soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát. Ebben a magyar kormány is szerepet vállalhatna és a magyar emberek érdekében közbenjárhatna orosz és kínai üzletfeleinél.

Személyesen is fontos sikerként könyvelem el ugyanakkor, hogy bekerült a megegyezésbe az a szakmai javaslatom, amelynek értelmében az Európai Bizottság mintegy 100millió euró értékben covid-teszteket vásárol és biztosít majd az uniós állampolgároknak. Ezek a kedvezményesen elérhető vizsgálati szettek elsősorban azoknak nyújtanak majd támogatást, akik oltatlanok, akiknek nem fogadják el a keleti-oltását, illetve napi szinten ingáznak határon át munkába vagy iskolába.

Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő

az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke

Budapest / Brüsszel – 2021.05.21.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István