Ujhelyi: „Keleti vakcinával oltották és dühös? Tömje tele a külügy emailfiókjait!”

Közzétéve: 2021.10.30.

 

mencVagy teljesen érzéketlen a magyar kormány a keleti vakcinával oltott százezrek problémái iránt, vagy pedig totálisan alkalmatlanok arra, hogy megoldják azokat – fogalmazott szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. Az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Európai Unió tagállamai közül mindössze 7 tagországgal sikerült eddig csak olyan bilaterális megállapodást kötni, amely alapján korlátozásmentesen elfogadják beutazáskor az EU által egyelőre nem engedélyezett keleti oltásokat is. Ujhelyi szerint Magyarországon „erőltetett és anyagi szempontból erősen korrupciógyanús ügyletnek köszönhetően” oltották a polgárokat a kínai és az orosz oltóanyagokkal, annak ellenére, hogy – a szocialista politikus szerint – a kormány is tisztában volt azzal, hogy rövid időn belül tömegével érkeznek majd meg az uniós beszerzésű vakcinák is az országba. Az MSZP képviselője emlékeztetett: már jóval az uniós oltási igazolvány bevezetése előtt figyelmeztette a kormányt arra, hogy a keleti vakcinákat nem fogják a tagállamok automatikusan teljes védettségként elfogadni, ez pedig korlátozásokat jelenthet majd az érintetteknek. Ujhelyi rámutatott, hogy a magyar kormány eddig alig néhány országgal tudott csak megállapodni az oltások elismeréséről (például Zöld-foki szigetek, San Marino, Üzbegisztán, India, Bahrein, Kazahsztán vagy épp Mongólia), de a legtöbb, magyar szempontból releváns országban továbbra is valamilyen korlátozás, költséges plusz kötelezettség áll fenn az érintett százezrekkel szemben, ha utazni, dolgozni, rokonokat látogatni, vagy épp tanulni szeretnének az adott országban.

A szocialista politikus megismételte, hogy amennyiben a kormány nem képes további megállapodásokat kötni például az EU tagországaival, úgy azért kellene lobbiznia, hogy a harmadik oltásként felvehető uniós engedélyezésű oltóanyagokat tekintsék automatikusan megfelelő védettséget adó vakcinának az Unióban. Ujhelyi emlékeztetett, hogy ezzel kapcsolatban már írt levelet az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyen pedig azt válaszolta, hogy az egészségbiztonságról rendszeresen tárgyaló munkacsoport ülésén ezt a kérdést meg lehet tárgyalni. Az MSZP politikusa ugyanakkor hozzátette: a magyar kormány képviselője az elmúlt hetekben eddig egyetlen alkalommal sem kezdeményezte ennek a kérdésnek a napirendre vételét, ahogyan Orbán Viktor sem fogalmazta meg ezt az igényt a tagállami állam- és kormányfők legutóbbi tanácsülésén. „A magyar kormányfő számára fontosabb volt az illiberális lengyel kormány melletti kiállás, mintsem a sok százezer magyart érintő probléma megoldása” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: öt héttel ezelőtt levélben ajánlotta fel brüsszeli segítségét Szijjártó Péter külügyminiszternek is ebben a kérdésben, de eddig még csak választ sem kapott. „Máskor egy focimeccs kapcsán történt sérelmek miatt is berendeli a miniszter a nagyköveteket az irodájába, de amikor a keleti vakcinával oltott magyarokért kellene kiállni, akkor zsebre dugott kézzel elfordulnak” – nyilatkozta az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón közölte: újabb írásos megkeresést küldött az Európai Bizottság elnökének és egészségügyért felelős biztosának, amelyben azt kérte, hogy amennyiben a magyar kormány továbbra sem kéri a téma napirendre vételét az illetékes fórumokon, akkor az Európai Bizottság indítványozza annak megtárgyalását. Az MSZP EP-képviselője egyúttal arra kérte az érintett magyar polgárokat is, hogy amennyiben őket is felháborítja a kormány tehetetlensége, úgy küldjék el véleményüket a külügyi vezetőknek emailben; ehhez közzé is tette példaként Menczer Tamás tájékoztatásért felelős államtitkár online elérhetőségét. „Bombázzuk tele, rakjuk tele a postaládájukat, hogy észrevegyék végre: a magyar emberek sorsával játszadoznak!” – tette hozzá Ujhelyi István.

Budapest/Brüsszel – 2021.10.30.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István