Ujhelyi kikéri Brüsszeltől az ingyenes covid-tesztekre adott uniós pénz elszámolási dokumentumait

Közzétéve: 2022.01.12.

fideszejarvanykezelesMiután a magyar kormány nem reagált a megkeresésére, ezért az Európai Bizottságtól kéri ki az ingyenes covid-tesztekre adott uniós támogatás elszámolási dokumentációját Ujhelyi István, szerinte ugyanis erősen korrupciógyanús a 900 millió forintos keret felhasználása – ezt az MSZP-Párbeszéd EP-képviselője jelentette be covid-fertőzés miatt házi karanténban, online megtartott sajtótájékoztatóján. Ujhelyi gyomorforgatónak nevezte, hogy a Fideszhez köthető személyek és üzleti körök bizonyíthatóan nyerészkedtek a járványhoz kötődő eszközbeszerzéseken; ez pedig a szocialista politikus szerint azt a 900 milliós uniós keretet is érintheti, amelyet az Európai Unió tavaly biztosított a magyar kormánynak tesztvásárlásra, de az összeg pontos felhasználásáról egyelőre nem tudni érdemi információt.
Ujhelyi elmondta, közel egy hete Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult annak érdekében, hogy megtudja: pontosan hogyan és kiknek biztosítottak ingyenes vagy csökkentett árú covid-teszteket abból a vissza nem térítendő keretből, amelynek létrehozását többek között épp Ujhelyi kezdeményezte az Európai Parlamentben. Az MSZP politikusa rámutatott, hogy a 100 millió eurós összkeret részeként hazánknak járó mintegy 900 milliós forintos csomagból azoknak a magyaroknak járt volna tavaly kedvezményes teszt, akik munkavállalás, tanulás, ingázás, vagy más személyes okból utazni kényszerültek, a korlátozások miatt azonban tesztelési kötelezettségük merült fel. Az Európai Bizottság által meghatározott átalányösszeg miatt ez sok százezer embert érinthetett, de mint Ujhelyi rámutatott: ennek a lehetőségnek azonban nincs érdemi nyoma a kormányzati kommunikációban. Az MSZP politikusa közölte, hogy mivel a kormány nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésére, ezért most az Európai Bizottsághoz fordul a Magyarország által leadott elszámolási dokumentumok megismerése érdekében, ezeket elvben ugyanis még tavaly novemberben kellett elküldeni Brüsszelnek. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy ha kiderül: ebből a keretből Fidesz-közeli üzleti körök nyerészkedtek, úgy az Európai Unió Csalásellenes Hivatalánál (OLAF) is megteszi a szükséges bejelentést.
„A lakosság egy jelentős része csak szenvedett a covid miatt, sokan a szeretteiket és az egzisztenciájukat veszítették el a járványnak köszönhetően, eközben az ellenzéki kritikákra mit sem adó Fidesz nem tett mást, mint politikai és gazdasági értelemben is csak nyerészkedett” – fogalmazott az MSZP európai politikusa. Ujhelyi emlékeztetett, hogy 2020 szeptemberében az általa kikért közérdekű adatokból tudhattuk meg: a kormány először 9,6 milliárd forint értékben vásárolt covid-teszteket, de már az akkori beszállítócégek között is voltak olyanok, amelyek alapvetően ingatlanértékesítéssel foglalkoztak, vagy épp az Orbán-kormánynak fontos azeri ügyekben tűntek fel korábban. A szocialista politikus a sajtótájékoztatón elmondta azt is: Mészáros Lőrinc tudhatóan legalább két olyan cégben is érdekelt – az egyikben egy hévízi fideszes képviselővel -, amelyek az elmúlt időszakban milliárdos árbevételt könyveltek el, többek között fellendülő covid-tesztelési szolgáltatásuknak köszönhetően. Ujhelyi a sajtóban megjelent információkra hivatkozva megemlítette azt az eredendően thaimasszázs-szolgáltató céget is, amely rövid idő alatt közel kétmilliárdos árbevételű vállalkozássá vált az Országos Kórházi Főigazgatósággal kötött antigén-tesztekről szóló szerződésnek köszönhetően és amely cégben volt fideszes képviselő és egykori államtitkár is érdekelt volt. A „legpofátlanabb és legaljasabb, súlyos korrupciót sejtető üzletnek” nevezte ugyanakkor Ujhelyi a Fidesz egykori ferencvárosi frakcióvezetőjéhez köthető ügyletet; eszerint a már hivatkozott Országos Kórházi Főigazgatóság egy olyan cégtől rendelt 3,1 milliárd forint értékben gyorsteszteket, amelyet a kormánypárt politikusa mindössze a szerződéskötést megelőző hónapokban alapított csak. Sőt, az EP-képviselő a sajátos üzlet további részleteként hozzátette: a fideszes politikus az ügylet után gyorsan eladta a céget egy borsodi faluban élő huszonéves fiatalnak. Ujhelyi szerint az a kérdés tehát, hogy az általa kezdeményezett és Magyarország számára rendelkezésre álló 900 milliós keretből ehhez hasonló üzleteken keresztül került-e bármennyi is a Fidesz köreihez. Az MSZP képviselője világossá tette: szükség esetén uniós és magyar bíróságokon pereli ki a szükséges adatokat.

Budapest/Brüsszel – 2022.01.12.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István