Ujhelyi: kormányváltás után újranyitjuk a norvég alap támogatását

Közzétéve: 2021.08.10.

 

norvégA Norvég Királyság budapesti nagykövetségéhez fordult Ujhelyi István szocialista EP-képviselő annak érdekében, hogy Magyarország ne veszítse el a hazánknak járó 77 milliárd forintos támogatást – erről az MSZP politikusa beszélt keddi online sajtótájékoztatóján. Mint ismert, a Fidesz-kormány nem tudott megállapodni a folyósítás részleteiről a norvég féllel, így akár el is veszíthetjük a 2014-2021 közötti időszakra vonatkozó támogatási összeget. „A kormány elbaltázta ezt is. Csak azért, hogy ne tudjon még véletlenül sem olyan magyar civilszervezet támogatáshoz jutni, amelyik nem függ Orbán rendszerétől, a Fidesz képes volt megakadályozni a teljes norvég alap lehívását” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: Norvégia ebből az összegből ráadásul nem „óvodás gyermekek nemváltoztató műtétjeit” akarta volna finanszírozni, ahogy kormányzati platformok ezt sugallni igyekeznek, hanem a társadalmi felemelkedést és fejlődést támogatták volna belőle Magyarországon.

Az MSZP európai parlamenti képviselője rámutatott, hogy ebből az alapból kilenc területet kellett és lehetett volna finanszírozni, ráadásul a kifogásolt civilszervezetekre szánt összeg a teljes keret alig tíz százalékát tette volna csak ki. Ujhelyi szerint a kormányzati gáncsoskodás miatt a civilek mellett számos társadalmilag fontos terület is komoly támogatástól esik el. A norvég alapból huszonegymilliárd forint ment volna például a klímaváltozással kapcsolatos hazai programokra, de kétmilliárd forintot költhettünk volna oktatásra és ösztöndíjprogramokra, tizenhárommilliárdot a szociális szegénység csökkentésére, tizenkilencmilliárdot pedig kis- és középvállalkozások fejlesztésére. De, hiányozni fog a kulturális szektorból is az a hétmilliárd forint, amelyet Ujhelyi szerint akár a magyar nemzettudatot erősítő kulturális programokra is fordított volna a „nemzeti kormány”, ha nem akart volna minden eurócent felett teljes kontrollt gyakorolni.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem csak a most lejárt és el nem költött támogatás került veszélybe, de a jövőre induló újabb hétéves támogatási kör elérése is kérdéses a Fidesz-kormány magatartása miatt. Az MSZP politikusa szerint ezért jelezték a norvég partnereknek, hogy Karácsony Gergely a kormányváltás után újra fogja nyitni tárgyalásokat a norvég kormánnyal és nem fogja veszni hagyni ezeket a támogatásokat.

Budapest/Brüsszel – 2021.08.10.  

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István