Ujhelyi: közpénz-mutyiban lehet érintett a Magyar Turisztikai Ügynökség

Közzétéve: 2021.01.27.

 

mutyiBíróságra viszi a magyar szállodáknak adott hárommilliárdos állami támogatás ügyét Ujhelyi István, mert a kormányzati szereplők törvénysértő módon titkolják annak részleteit – erről az MSZP EP-képviselője beszélt szerdai online sajtótájékoztatóján. A politikus azért döntött a jogi út mellett, mert a Magyar Turisztikai Ügynökség, illetve a kormány a törvényileg megszabott határidők ellenére sem adta ki neki a közérdekű adatigénylés keretében megismerni kívánt részleteket. „Ide a rozsdás bökőt, hogy az állami milliárdokból leginkább azok a csókosok részesültek, akik jó előre kaptak egy telefont és ennek alapján diktáltak be megkérdőjelezhető adatokat. Ezt próbálják most eltitkolni” – fogalmazott a szocialista politikus, aki igazságtalan és „arcátlan gaztettnek” nevezte, hogy a válság miatt különösen sújtott ágazat szereplőin a kormánypártiak nem segítenek, hanem inkább nyerészkednek.

Ujhelyi István ismertette, hogy a kormány hárommilliárd forintnyi támogatást osztott szét tavaly évvégén a magyar szállodák és szállásadók között, ezzel kompenzálva a 2020 novemberében a korlátozások miatt kieső foglalásaikból származó bevételük nyolcvan százalékát. Az MSZP politikusa rámutatott, hogy a kormány állítása szerint 928ezer vendégéjszaka szerepelt a leadott foglalások között, ami azonban furcsamód megközelítőleg azonos az egy évvel korábbi időszak adataival, amikor azonban nem volt sem koronavírus, sem pedig annak köszönhető zárlat. Ujhelyi irreálisnak nevezte a kormányzat által hivatkozott adatot, ezért közérdekű adatigénylést nyújtott be a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, a Miniszterelnökséghez és a Pénzügyminisztériumhoz, hogy megtudja: pontosan milyen adatok, milyen leadott foglalások alapján és mely szállodák részesültek a támogatásból. Az EP-képviselő elmondása szerint a Miniszterelnökség azzal hárította el a tájékoztatást, hogy az ügyben nem adatkezelő, a Magyar Turisztikai Ügynökség pedig előbb a vészhelyzetre hivatkozva 45 napos határidőt kért az adatigénylés teljesítésére, azonban – mint azt Ujhelyi közölte az online tájékoztatón – ez a határidő is lejárt, válasz viszont nem érkezett.

„Döbbenetes, hogy a Fidesz ilyen helyzetben is csak a sajátjaira, a NER-társakra tud gondolni. Kis- és közepes családi vállalkozások, az ágazatban dolgozó több százezer honfitársunk várja, hogy érdemi segítséget, vagy legalább igazi szolidaritást kapjon a kormánytól. Most például abban, hogy javaslatunknak megfelelően: a járványügyi szabályokat figyelembe véve, de okos nyitással bevételhez, élethez juttassák a szektort” – fogalmazott Ujhelyi. Az MSZP politikusa hozzátette: mivel a szállodák és szállásadók adatszolgáltatását érdemben nem ellenőrizték a hivatkozott támogatás odaítélésekor, így megalapozott a gyanú, hogy „mutyi” történt. Mivel az érintett állami szervezetek egyike sem tartotta be a törvényi határidőket és nem teljesítette a közérdekű adatigénylést, ezért Ujhelyi István a mai napon beadvánnyal fordul a bírósághoz és pert indít a részletek megismerése érdekében – hangzott el az online sajtótájékoztatón.

Budapest – 2021.01.27.

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István