Ujhelyi: Magyarország is sokat profitálhat a 2018-as EU-Kína turisztikai évből

Közzétéve: 2016.07.18.

_89997727_chinesetourist-149473192Nagy fejlődési lehetőség előtt áll a magyar turisztikai szektor, ha sikerül kihasználni a kínai turizmusban rejlő lehetőségeket. Ebben érdemi előrelépést, egyfajta mérföldkövet jelenthet a 2018-as „EU-Kína turisztikai év”, amelyről Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tett bejelentést a legutóbbi, pekingi EU-Kína csúcstalálkozón.
Jelenleg 107 millió kínai turista indul útnak évente, közülük 3,7 millióan választják Európát úti célul. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2024-ig 200 millió fölé fog emelkedni a kínai utazók száma, akik minden más turistánál többet költenek majd szállásra, étkezésre és vásárlásra. Magyarország is sokat profitálhat a kínai beutazásokból, ha sikerül megtartania és növelnie vonzerejét. Tavaly közel negyven százalékkal nőt a kínai vendégéjszakák száma, ez a tendencia pedig a legfrissebb adatok szerint idén is folytatódik.
A jelenleg épp Kínában tárgyaló Ujhelyi István vezetésével nemrég új, nemzetközi szervezet alakult Brüsszelben. Az “OBOR Committee”, vagyis az EU-Kína közötti turisztikai és kulturális fejlesztéseket koordináló bizottság elsődleges célja, hogy kihasználva befolyását magas szintű együttműködési hálózatot hozzon létre a kínai, illetve az európai diplomaták, üzletemberek és politikusok között, ezzel segítve a turisztikai ágazat és kulturális kapcsolatok fejlődését.
”A következő 10-15 évben Európa és benne Magyarország számára az lesz az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy ki és milyen mértékben tudja a turizmusból befolyó hasznot lefölözni. Ha hajlandóak vagyunk pénzt fordítani a turisztikai ágazat fejlesztésére, az felmérhetetlen bevételt jelenthet Magyarországnak” – fogalmazott Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke pekingi tárgyalásai során.

Peking, 2016-07-18

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István