Ujhelyi: Magyarország megint uniós szégyenpadon Orbánék miatt

Közzétéve: 2021.12.13.

ovszégyenTöbb fontos, a korrupció ellen fellépni szándékozó jelentést is tárgyal a héten az Európai Parlament: két olyan dokumentum vitája éppen a mai napon zajlik, amelyet az EP költségvetési ellenőrző bizottsága állított össze. Ezen jelentésekről szerdán szavaznak majd a képviselők; rendkívül érdekes lesz, hogy a Fidesz politikusai támogatják-e majd a korrupció ellen fellépő állásfoglalások elfogadását.
Az egyik szakmai dokumentum a sürgősségi alapok és a válsággal kapcsolatos kiadások esetében történt korrupcióra mutat rá, emlékeztetve a tagállamokat, hogy a jogállamiság elveinek mindenkor – így válság idején is – érvényesülnie kell. A jelentés kifogásolja, hogy a korrupcióellenes reformok végrehajtása bizonyos tagállamokban ellenállásba ütközik, bizonyos esetekben konkrétan azért, mert a „reformok végrehajtásáért felelős kormánytisztviselők személyes érdekeit” érintik a lépések. A francia Michèle Rivasi, zöld EP-képviselő által jegyzett jelentés külön kitér arra, hogy bizonyos tagállamok olyan intézkedéseket fogadtak el a járványkezeléssel kapcsolatban, amely megakadályozza, illetve megnehezíti a nyilvános dokumentumokhoz, adatokhoz való hozzáférést. Emlékezetes, hogy az EP közegészségügyi szakbizottságának tagjaként hónapok óta követelem a covid-betegek oltottsági adatainak közreadását, de a kormányzat, valamint az ügyben illetékes tiszti főorvos eddig csak hazudott és törvénytelenül visszatartotta a rendelkezésükre álló információkat.
Szintén az Európai Parlament mai plenáris ülésén tárgyaljuk azt a néppárti politikus (Tomáš Zdechovský) által készített jelentést, amely az uniós forrásokkal való visszaélésről és a szervezett bűnözés hatásairól tesz megállapításokat. Külön kiemeli a dokumentum, hogy még mindig vannak olyan tagállamok, amelyek elutasítják az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Hozzáteszi, hogy az elérhető adatok alapján az uniós forrásokat érintő visszaélések száma és mértéke az évek során folyamatosan növekszik. A jelentés leszögezi, hogy a szervezett bűnözői csoportok és „oligarchikus struktúrák” nagy mértékben érintik a közös agrárpolitikához kapcsolódó uniós források felhasználását, illetve a nagyarányú földszerzést. A dokumentum azt is világossá teszi, hogy a kapcsolódó OLAF-vizsgálatok több mint felét a tagállamok nem követik nyomon, és még kevesebb ügy jut el a vádemelésig. Az EP jelentése negatívumként emeli ki, hogy egyes tagállamok a vizsgálatok lezárását követően folyamatosan úgy döntenek, hogy nem hajtják végre az OLAF ajánlásait, és nem indítanak bírósági eljárásokat az elcsalt uniós források behajtása érdekében. Ehhez kapcsolódóan emlékezetes, ahogy a jelenlegi miniszterelnök családját érintő OLAF-vizsgálat után a kormány inkább úgy döntött, hogy az érintett projekt uniós támogatását nem veszi igénybe, hanem a magyar költségvetésből fedezi azt; így kikerülve a további uniós vizsgálatokat.
Végtelenül fájdalmas, hogy a Fidesz-kormány erkölcstelenségei és törvénytelenségei, az állami szintre emelt bűzös korrupciója miatt Magyarország érdekei folyamatosan sérülnek az európai döntéshozatalban. Világosan látszik, hogy Orbán maffia-rezsimjének tettei miatt kerülünk rendszeresen uniós szégyenpadra és kapunk meg késve nekünk járó támogatásokat. A Fidesz láthatóan nem kíván változtatni a politikai gyakorlatán és a hozzáállásán, így nem marad más, mint hogy mi változtassunk a kormányzótöbbség összetételén a helyzet rendezése érdekében. Jövő tavasszal ezt a szövetségben induló ellenzék meg is fogja tenni.

Budapest/Brüsszel – 2021.12.13.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István