Ujhelyi: Magyarország valódi arca a Fidesz kirakatszámai mögött

Közzétéve: 2015.05.26.

ujhsaj„Reméljük, hogy elég erősnek építették az Európai Parlament mennyezetét” – kezdte brüsszeli sajtótájékoztatóját Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy a Fidesz mini-konferenciát rendezett Brüsszelben a „megszorítás nélküli növekedés magyar sikersztorijáról”. A szocialista politikus rámutatott: az eseményen többek között annak a Századvégnek az egyik vezetője méltatja az Orbán-kormány eredményeit, amely milliárdokat lapátolt ki a közpénzekből azért, hogy a kormány kedvére magyarázza a statisztikákat.
Ujhelyi István a tájékoztatón úgy fogalmazott: fontos tudni, hogy mi Magyarország valódi arca a Fidesz kirakatszámai mögött. „Mindannyian tudjuk, hogy a kormány az elmúlt öt évben korábban nem látott mennyiségben vont el pénzt, szorított meg az oktatási, az egészségügyi vagy épp a szociális intézményrendszerből. Eközben pedig a foglalkoztatással kapcsolatos, az aktív munkaerőpiaci tevékenységre fordított források szinte csak a közmunkára mentek el, amely azonban valódi megélhetést és lehetőséget nem biztosít” – fogalmazott Ujhelyi István.
Az MSZP európai képviselője arra hívta fel a fideszes politikusok figyelmét, hogy a kiragadott kirakatszámok mögött keressék az embert. „Én, európai szociáldemokrataként mindig az embert keresem azok mögött a gazdasági mutatók mögött, amelyekre a kormány hivatkozik. Jelenleg négy és félmillió ember él Magyarországon a létminimum alatt, több mint ötszázezer fiatal a kilátástalanság miatt hagyta el az országot, a minimálbér jelenleg nem éri a létminimum biztosításához szükséges összeget, egy ötven éves szociális munkás alig 270 eurót, azaz alig nyolcvanezer forintot keres mindössze, eközben a magyarok fizetik Európában a legmagasabb áfát, egészen pontosan 27 százalékot. Mi ez, ha nem megszorítás? Mi ez, ha nem megvonás azért, hogy az állam tovább pöffeszkedhessen?” – fogalmazott Ujhelyi István.
A szocialista képviselő a sajtótájékoztatón hozzátette: az Európai Bizottság nemrég öt országspecifikus ajánlást fogalmazott meg a magyar kormány felé, többek között azt kérve, hogy a közmunka helyett inkább aktív munkaerőpiaci intézkedésekre és a hátrányos helyzetűek oktatására szánt forrásokat növeljék. „A kirakatszámok mögött mélyszegénység és egyre kilátástalanabb nyomor van Magyarországon. Orbán Viktor pedig úgy jár, mint a történelemben számos autokrata kiskirály: az udvari pompájától nem látja, hogy szegényedik, éhezik az őt kiszolgáló milliós tömeg” – tette hozzá Ujhelyi István.

Brüsszel, 2015.05.26.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István