Ujhelyi: még maradt uniós pénz bértámogatásra, a kormány mégsem kér belőle

Közzétéve: 2021.06.17.

 

durciMég mindig rendelkezésre áll 5,7 milliárd euró az Európai Unió úgynevezett SURE-programjában a munkavállalók megsegítésére, a magyar kormány azonban egyelőre nem akar belőle igényelni, így viszont teljesen eleshetünk a lehetőségtől – erről Ujhelyi István szocialista EP-képviselő beszélt csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Az MSZP európai politikusa felidézte: a SURE-programot még tavaly tavasszal hozták létre mintegy 100 milliárd eurós kerettel annak érdekében, hogy a tagállamok enyhíteni tudják a munkaerőpiaci válság hatásait részmunkaidős vagy csökkentett munkaidős foglalkoztatással, illetve önfoglalkoztatóknak nyújtott bértámogatással. Ujhelyi emlékeztetett, hogy a magyar kormány egy alkalommal már igényelt támogatást ebből a forrásból: azonban mindössze 504 millió eurót kapott, szemben mondjuk a horvátok egymilliárd-, a csehek kétmilliárd-, a románok négymilliárd, vagy épp a lengyelek tizenegy-milliárdos pályázatával szemben.

Az MSZP európai parlamenti képviselője elmondta azt is, hogy sikerült elérnie az Európai Bizottságnál, hogy az első kör után megmaradt összegre azok a tagállamok is újra jelentkezhessenek, akik már egyszer igényeltek ebből a forrásból. Ezután szorgalmazta Ujhelyi a magyar kormánynál, hogy a szolgáltatói szektorban dolgozó és kiszámítható megélhetésükben ellehetetlenült mintegy hatszázezer dolgozó érdekében legalább egymilliárd euró értékben igényeljen támogatást. „A kormány totális érzéketlenségét mutatja, hogy amikor a kiszolgáltatott munkavállalók megsegítéséről van szó, akkor nem fordul az uniós forrásokhoz, de amikor az oligarcháit kell megtámogatni az uniós pénzből, akkor a sor legelején állnak” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: a maradványpénzre hat másik tagállam már bejelentkezett, az alig ötszázezres lélekszámú Málta például a két körben nagyságrendileg annyi támogatást hívott le ebből összesen, mint Magyarország az első fordulóban.

Az MSZP EP-képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: levélben fordult az ügyben az Európai Bizottsághoz és a Pénzügyminisztériumhoz is. Az ügyben illetékes Nicolas Schmit uniós biztos arról tájékoztatta Ujhelyit, hogy tárgyaltak a magyar kabinettel egy esetleges újabb magyar pályázat lehetőségéről, a Fidesz-kormány azonban azt jelezte: egyelőre nem kíván élni a lehetőséggel. A pénzügyi tárca pedig azt válaszolta a szocialista politikusnak, hogy a SURE-programból elérhető további forrás lehívásának „megalapozottsága jelenleg felmérés alatt áll”. Ujhelyi hozzátette: a Pénzügyminisztérium arra is hivatkozik, hogy az EU túlzottan előírja, hogy mire lehet ezt a forrást költeni, ráadásul mindez uniós hitel, amelynek felvétele a kormány szerint az eladósodottságot növelné. Az MSZP európai politikusa ezzel kapcsolatban megjegyezte: miközben kivételesen kedvező uniós hitelről van szó, amelyet a kormány elutasít, eközben a Fidesz ennél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel vesz fel százmilliárdos hiteleket orosz-, illetve kínai projektekre, amelyeket generációk sora fog tudni csak törleszteni.

„Én magyar EP-képviselőként ennél többet már nem tudok tenni az ügyben. Még mindig van a kasszában 5,7 milliárd euró, amelyért megy a verseny a tagállamok között, de a lehetőség év végéig még nyitva áll. Miniszterelnök úr, az ég szerelmére, beszéljen már olyan vállalkozásokkal is, akik nem tudták megtartani a munkavállalóikat, vagy nem tudják most visszacsábítani őket a szolgáltatói szektorba a bizonytalanság miatt! Könyörgöm, nyissák már ki az ajtókat és adjanak be pályázatot! Igényeljen Magyarország alsó hangon egymilliárd eurót, amelyből sok százezer ember hétköznapi megsegítését, bértámogatását finanszírozni lehetne!” – fogalmazott az online sajtótájékoztatón Ujhelyi István.

Budapest/Brüsszel – 2020.06.17.

 

 

 

 

 

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István