Ujhelyi: „Minden csak pénzkérdés, kedves német barátaink?”

Közzétéve: 2020.02.21.

oettinger_orbanKinek van még kérdése azzal kapcsolatban, hogy a CDU miért nem állítja meg végre Orbán Viktor illiberális ámokfutását? Itt a válasz ugyanis, hogy miért tűrik meg a Fidesz Európa-ellenes politikáját: pénzért. Durva kijelentésnek tűnhet, de aligha lehet másra gondolni.
A napokban jelent meg a magyar állami közlönyben a döntés: Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi, úgynevezett „Nemzeti Tudománypolitikai Tanács” társelnökének nem mást nevezett ki, mint Günther Oettinger korábbi uniós biztos. Tessék ízlelgetni még egyszer: a Magyarországon elosztásra kerülő kutatás-fejlesztési és innovációs források felhasználásáról tehát többek között Oettinger fog döntéseket hozni.
Legyen világos: ezt a bizonyos Tanácsot azután állította fel a Fidesz-kormány, miután felháborító módon, az akadémiai szabadságot és az európai értékeket sárba tiporva elvették és állami (pontosabban orbáni) kézbe adták a teljes akadémiai kutatóhálózatot. Ennek az élére kerül most az a Günther Oettinger, aki uniós biztosként korábban semmi érdemi kivetnivalót nem látott az orosz hitelcsapdában épített magyarországi új atomerőmű építésében és ő volt az is, aki 2016-ban egy különlegesen jó orosz kapcsolatokkal rendelkező német üzletember magángépén repült Budapestre egy Orbánnal való találkozóra.
Ez valami elképesztő. A szemünk előtt zajlik minden, már csak nem is titkolják. Az európai jobboldal, a meghatározó német kereszténydemokrata pártcsalád pedig egyszerűen félrenéz, talán még csak nem is szégyenkezik. Miközben Önök, kedves német barátaink az akadémiai és egyetemi szabadság megóvásáról beszélnek, az európai értékek megvédéséről és vörös vonalakról papolnak, aközben ez zajlik az Önök pártcsaládjában, a Fidesz gyarmatán.
Ezért védte hát Angela Merkel és a német jobboldal a Fideszt és Orbán Viktort éveken át? Mert a német gazdasági érdekeket – minden multiellenes kirohanása ellenére – rendre kiszolgálja és mert még a magyar kutatásfejlesztési forrásokat is odadobja Oettingernek?
Valami egészen sötét világ körvonalazódik, Önöket pedig kedves német barátaink, egyre jobban beszippantja ez a sötétség. Még elléphetnek tőle. Ha akarnak.

2020.02.21. – nyílt levél

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István