Ujhelyi szerint Orbán megint zsarolni próbálja az Uniót

Közzétéve: 2021.04.28.

Képernyőfotó 2021-04-28 - 10.48.20Orbán Viktor ismét bezsarolta az európai közösséget, túszként maga előtt tartva Magyarországot – így értékelte az újjáépítési forrásokkal kapcsolatos információkat rendkívüli online sajtótájékoztatón Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint nem véletlen, hogy a magyar kormány a hírek szerint nem tart igényt az újjépítési források teljes, mintegy 5800 milliárd forintos keretére, hanem várhatóan mindössze a vissza nem térítendő 2500 milliárd forintos részre nyújt csak be reformtervet Brüsszelnek.  

Az MSZP európai politikusa szerint a magyar miniszterelnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével való múlt pénteki, brüsszeli találkozóján “lengette be”, hogy amennyiben továbbra is fenntartják a jogállamisági mechanizmust és részletekbe menően kívánják megszabni, hogy mire költheti a magyar kormány az ország számára rendelkezésre álló teljes újjáépítési keretet, akkor Orbán képes húzni az időt és nem fogadtatja el a magyar Országgyűléssel az uniós hitelfelvételhez szükséges törvényjavaslat ratifikációját, vagyis az EU saját forrásainak rendszeréről szóló jogszabály szükséges módosítását. Ujhelyi felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány április 8-án már benyújtotta az ezzel kapcsolatos javaslatot a magyar Parlamenthez, a vita is lezajlott, de érdekes módon végszavazásra azóta sem bocsájtották a vonatkozó dokumentumot, vagyis az időhúzás miatt erre legkorábban is csak hetekkel később kerülhet sor. Mivel az újjáépítési forrásokhoz szükséges uniós hitelfelvételhez minden tagállam ratifikációja szükséges, ezért Ujhelyi szerint a Fidesz-kormány ezzel is újra zsaroló pozíciót vett fel, mint legutóbb tavaly ősszel a hétéves költségvetés vétója kapcsán. 

“Ez nem egy hősies magatartás, ez egy bandita magatartás, amit senki nem fog honorálni. Mert lehet, hogy Orbánnak a hatalmi játszmájában ez jó eszköz, de minden magyar sérülni fog ezzel” – fogalmazott az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi hozzátette, hogy miután az Európai Unió jelezte a kormányzat felé, hogy a magyar pályázat sem formailag, sem tartalmilag nem felel meg a feltételeknek, így Orbán Viktor inkább képes lemondani a hazánknak járó uniós források egy jelentős részéről, csak hogy ne kelljen módosítani az akaratán, és továbbra is csak a saját oligarchái érdekeit tarthassa szem előtt. Az MSZP politikusa arra is rámutatott, hogy a források lehívásához szükséges nemzeti reformterveket legkésőbb két nap múlva be kell nyújtani Brüsszelnek, ehhez képest a magyar kormány most rúgja fel az eddigi csomagot, ezzel egyszersmind átverve azokat a társadalmi szereplőket, akikkel részbeni vagy álkonzultációt folytatott a teljes összeg elköltésének tervéről. Ujhelyi szerint a Fidesz teljes alkalmatlanságát mutatja, hogy fél év alatt sikerült odáig eljutni a kormányzatnak, hogy az utolsó percben teljesen átalakítja a nemzeti programot. 

Budapest/Brüsszel – 2021.04.27. 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István