Ujhelyi: új politikai program kell a kivándorlás megfékezésére!

Közzétéve: 2015.09.11.

lon1„Tapasztalataim alapján ideje lenne a magyar politikának új programot műsorra tűznie, a címe lehetne: ’a kivándorlók kérték’. Azok a fiatalok ugyanis, akik eddig Szegeden, Sopronban, Kübekházán vagy Budapesten éltek, most Londonban, Berlinben vagy épp Párizsban találtak munkát és új otthont maguknak. Úgy érzik, hogy a magyar állam elveszítette a velük való törődést és a figyelmet; ami katasztrofális” – fogalmazott a londoni magyar nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. Az MSZP európai politikusa ezt megelőzően rendhagyó európai képviselői fogadóórát tartott a londoni magyaroknak az egyik városi pubban, de egyeztető tárgyaláson vett részt a brit fővárosban Magyarország nagykövetével, Szabadhegy Péterrel és munkatársaival is.
Ujhelyi a sajtótájékoztatón hozzátette: a magyar kormányzat számára egyszerűbb – és szavazatszerzés szempontjából „talán még hasznosabb is” -, ha a bevándorlók ellen uszít, ha nincs más a politika napirendjén, mint az a „néhány tízezer szerencsétlen család”, amelyik a háború elől menekül Európa felé. „Eközben több százezer fiatal más országokban keres menedéket, munkát és megélhetést. Éppen ezért szólítom fel a magyar politikát, benne a baloldalt is, hogy hallja meg ezeknek a fiataloknak a hangját és gondolkodjon azon, hogy miképpen lehet megteremteni a későbbi hazajövetelük biztos alapjait” – fogalmazott a szocialista politikus.
Ujhelyi a londoni fogadóóra tapasztalatait ismertetve elmondta, hogy a megkérdezett fiatalok elsőként a biztos munkahelyet és a stabilabb szociális hátteret jelölték meg esetleges hazajövetelük feltételeként. Többségük hozzátette, hogy nem egy olyan országot akar, amelyről azt olvassák a londoni lapokban, hogy a hivatalos kormányzat uszít és az európai trendektől és kultúrától eltérő politikát folytat – ismertette a képviselő. Ujhelyi István ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy – a korábban meghirdetett Hazaváró/Haza-váró program jegyében – egy tíz pontos „Hazaváró-kiáltványt” kíván megfogalmazni, amelynek első verzióját a londoni fogadóórán már megvitatta a jelenlévőkkel. londMint mondta, a programpontokkal kapcsolatban várja minden külföldön élő magyar véleményét és javaslatait is, mivel velük közösen kívánja elkészíteni a végső dokumentumot. A politikus hozzátette: a következő hetekben többek között Berlinben, Bécsben, Párizsban és Máltán is európai képviselői fogadóórát tart majd, ahol megvitatja és kibővíti a kiáltványt az érintettekkel.
Az európai képviselő a tájékoztatón ismét felidézte azokat a „kemény számokat”, miszerint a 19 és 30 év közötti korosztály fele gondolja jelenleg úgy, hogy el kívánja hagyni az országot, míg a 30 és 40 év közöttiek egyharmada vélekedik hasonlóképpen. Ujhelyi szerint ennél is tragikusabb, hogy a nemrég Angliában megkérdezett kivándoroltak alig hat százaléka mondta azt, hogy hamarosan haza fog térni. „Ez igazi, nemzeti katasztrófához fog vezetni! A bevándorlás mindennapi uszító propagandája mellett itt az ideje, hogy érdemben foglalkozzunk a fiatalok elvándorlásának kérdésével is. Munkahely-teremtés, stabil szociális háttér, bérlakás-építési és biztosítási program, a közép- és felsőoktatás átszervezése, de mindenek előtt egy újragondolt, az Európai Unió forrásait is felhasználó, hazatelepülést segíti programot kell készíteni. Én, ezt leteszem az asztalra; közösen a külföldre vándorolt magyarokkal” – fogalmazott Londonban a szocialista politikus.

London, 2015.09.11.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István