Ujhelyi uniós alapot szorgalmaz az orvos-elvándorlás lassítására

Közzétéve: 2015.09.18.

DSC03738Ahogyan a magyar fiatalok egyre nagyobb mértékű kivándorlásának tényét, úgy az egyre gyorsuló orvos-elvándorlás veszélyeit is egyszerűen eltagadja a magyar kormány. Érdemi cselekvés helyett ebben az esetben is csak lekezelő és buta kormánypropagandára telik a Fidesztől. A felelős politikusi magatartás ezzel szemben a feszítő probléma el- és felismerése, valós megoldások asztalra helyezése lenne.
Csak az idei év első hat hónapjában több mint kilencszáz egészségügyi dolgozó hagyta el az országot, elsősorban belgyógyászok, sebészek és aneszteziológusok. Elgondolkodtató, hogy minden évben közel újabb ezer orvos és ápoló dönt a kivándorlás mellett, jelenleg csak Angliában több mint 1700 orvos dolgozik. Egy korábbi tanulmány szerint 2020-ra egymillió európai munkahely maradhat betöltetlenül az egészségügyben, ami komoly kockázatot jelenthet a betegellátásban. Tény, hogy a magyar kormány eddigi intézkedései érdemben nem oldották fel az orvosmigráció egyre feszítőbb problémáját.
A kivándorolt magyarok valós érdekvédelmének megteremtéséhez kapcsolódóan az elmúlt hetekben egyeztettem többek között Vytenis Andriukaitis biztossal, az Európai Bizottság egészségügyi portfóliójának felelősével. Határozott álláspontom, hogy amennyiben az Európai Unió képes forrásokat biztosítani arra, hogy például egy német asztalosműhely nyelvi képzésekkel, kiköltözési támogatással magához csábítsa a kelet-európai dolgozókat, akkor arra is lennie kell, hogy a hazatelepülők segítséget kapjanak. A probléma megoldását elősegítheti egy olyan pénzügyi uniós alap létrehozása, amelyet a kivándoroltak hazahívására lehetne felhasználni a tagállamokban, a forrásokat közvetlenül az érintett cégek és intézmények pályázhatnák meg. Az egészségügyi szektor esetében ez lehetővé tenné például, hogy a hazatelepülő szakemberek számára bérrendezést, szolgálati lakást vagy egyéb otthonmaradást ösztönző programokat lehessen biztosítani. Ennek megvalósításával kapcsolatban is írásbeli kérdést nyújtottam be az Európai Bizottsághoz, kezdeményezésemről pedig a döntéshozók mellett érdemi konzultációt kezdek az érintettekkel is.

dr. Ujhelyi István
az MSZP európai parlamenti képviselője

Brüsszel, 2015-09-18

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István