Ujhelyi: vizsgálatot és az etikai kódex elfogadását várom a Ryanairtől!

Közzétéve: 2020.02.18.

31659245_181d546bb5b9f881c2f65bfdbd52f523_wmAz Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnökeként azonnali vizsgálatot kértem a Ryanair vezetőségétől a Budapestről a kanári-szigetekre induló ma reggeli járatukon történt eseményekkel kapcsolatban; erről levélben értesítettem az érintetteket.
Mint arról a sajtó beszámolt: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló járat hosszú órákon át várakozott a kifutópályán, az utasoknak érdemi tájékoztatást eközben nem adtak, sem ételt, sem pedig italt nem biztosítottak a számukra a többórás veszteglés alatt. Nem ez volt az első olyan eset, amikor a Ryanair egyik járata túlsúlyra vagy más technikai problémára hivatkozva később indult el, az utasok pedig nem kaptak semmilyen jogos pluszellátást a fedélzeten.
Ezek az esetek vállalhatatlanok és mindenképpen vizsgálatot, illetve változtatásokat tesznek szükségessé. Az elmúlt időszakban szakemberekkel és európai döntéshozókkal közösen megalkottuk és az Európai Bizottság asztalára tettük a „Fapados Etikai Kódexet”, amely többek között az ilyen esetekre is előírja a méltányos és elégséges szolgáltatást. Elvárom, hogy a Ryanair – ahogyan a többi diszkont légitársaság is – mielőbb elfogadja és magára nézve is kötelezőnek tekintse ezeket az etikai normákat.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Brüsszel – 2020. 02. 18.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István