Újra alelnöknek választották Ujhelyit az EP szakbizottságában – ezzel ő a legmagasabb parlamenti tisztséget betöltő magyar

Közzétéve: 2022.01.24.

 Újabb két és félévre az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának első alelnökévé választották a testület mai ülésén Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt, ezzel jelenleg ő a legmagasabb parlamenti tisztséget betöltő magyar az EP-ben.
Az MSZP európai politikusa az előző parlamenti ciklusban már több éven át volt az EP ezen szakbizottságának (TRAN) harmadik alelnöke, munkájának elismeréseként választották két évvel ezelőtt az első alelnöki posztra – ezt a tisztséget kapta most meg ismét egyhangú támogatottsággal a félidős tisztújításon. Azután, hogy a Fidesz EP-képviselőit kizárták a néppárti frakcióból és ezzel elvesztették befolyásukat, illetve bizottsági tisztségeiket is, az első alelnökséggel Ujhelyi jelenleg a legmagasabb parlamenti tisztséget betöltő magyar politikus.
A szocialista képviselő a szavazás után kiemelte: rendkívül fontos időszakát éli a közlekedési és a turisztikai ágazat is az európai reformok kapcsán, ezért a TRAN alelnöki tisztsége is jóval több felelősséggel és még több lehetőséggel jár a korábbi időszakokhoz képest. Ujhelyi a közlekedési területen példaként említette a klímacsomagot, a digitalizáció és automatizáció kérdéseinek megoldását, az intelligens közlekedési rendszerek változásait, vagy épp a városi mobilitás és a vasúti közlekedés fejlesztésének prioritásait. „A koronavírus előtt több mint 27 millió embernek adott munkát a turisztikai ágazat, ebből legalább 6 millió került végleg veszélybe az elmúlt másfél évben. A pandémia előtt a turizmus az Európai Unióban a GDP mintegy tíz százalékáért volt felelős, ez a krízis miatt most érdemben visszaesett. Az előttünk álló időszak egyik legfontosabb feladata lesz a turizmus gazdaságának felelős újraindítása, az oktatási és fenntarthatósági kérdések előtérbe helyezése, valamint digitális képzési rendszerek kidolgozása” – fogalmazott a TRAN-ülés után Ujhelyi István.

Brüsszel/Budapest – 2022.01.24.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István