Uniós olajembargó: akkor ugorjunk a mélyvízbe, ha tudunk úszni!

Közzétéve: 2022.04.30.

szankcioSokak számára talán meglepő kijelentést teszek, de az Európai Parlament magyar képviselőjeként csak erős feltételekkel fogok tudni támogatni bármilyen, az orosz kőolajra vonatkozó korlátozó intézkedést, illetve az energiaimportra vonatkozó szankció bevezetését. Álláspontom szerint ugyanis csak akkor ugorhatunk a mélyvízbe, ha már tudunk úszni, de legalábbis derekunkon van egy mentőöv.
Az Európai Unió várhatóan a következő napokban fogja bemutatni a véres háborút indító, agresszor Oroszországgal szembeni újabb szankciós csomagját, amely további lépésként várhatóan már egyfajta olajembargóra vonatkozó tételeket is tartalmazni fog. Nem kérdés, hogy a mielőbbi béke megteremtése érdekében minden lehetséges eszközt egységesen fel kell tudnunk használni Putyin megfékezésére. Nem kérdés az sem, hogy elfogadhatatlan és tarthatatlan, hogy a fosszilis energiahordozók megvásárlásával áttételesen mi is finanszírozzuk az orosz agresszor háborús bűneit. Az energiaforrásokra vonatkozó korlátozások azonban nem pusztán politikai és erkölcsi, de érdemi gazdasági jelentéssel is bírnak, amelyeket csak akkor lehet radikálisan meglépni, ha az európai közösség megfelelő garanciát tud adni a korlátozások miatt esetleg hátrányt szenvedő tagállamok – így például Magyarország – számára. Egy szélsőséges szankciót tehát csak és kizárólag akkor tudok támogatni, ha megfelelő kompenzációt, illetve támogatást kapunk hozzá az európai közösség részéről, illetve, ha a magyar kormány is azonnali lépéseket tesz annak érdekében, hogy minél nagyobb mértékben tudjunk az orosz kőolajhoz képest alternatív forrásokból származó nyersanyagot is feldolgozni, biztosítva ezáltal a lakossági és az ipari ellátás biztonságát is.
Sokkal kedvezőbb helyzetben lennénk persze, ha a Fidesz-kormány az elmúlt tizenkét évben a rendkívüli felhatalmazását arra használta volna, hogy csökkentse energiafüggőségünket Oroszországtól és érdemben támogassa a megújuló és fenntartható alternatív energiaforrások elterjedését. Határozottan állítom, hogy az energiahordozókra vonatkozó szankcióknak a fokozatosság elvét kell követniük a sérülékeny európai tagállamok érdekében, a magyar társadalom érdekének képviselete nélkül pedig nem lehet közös európai megoldás. Az elmúlt napokban hivatalos levélben szorgalmaztam az Európai Bizottság illetékeseinél, hogy az olajimport embargója kapcsán tartsák szem előtt a tagállami adottságokat és a szankciós csomagnál törekedjenek a kompromisszumra. Ez az eszköz csak akkor hatásos, ha pontosan céloznak vele. Ha félrevisz, akkor súlyosabb károkat okoz.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke
Budapest/Brüsszel – 2022.04.30.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István