Vakcina-útlevél: csak egyetlen megnyugtató megoldás van

Közzétéve: 2021.03.17.

oltlevélAz Európai Bizottság nincs könnyű helyzetben a kialakult körülmények miatt, így az általa a mai napon bemutatott jogszabály-tervezet, amely rendezné az Unióban egységes oltási igazolvány bevezetésének kereteit, egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyi válasszal szolgál.

Magyar EP-képviselőként és az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának témafelelős alelnökeként azt a határozott álláspontot képviselem, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Unió által engedélyezett vakcinatípussal oltották be. Újra hozzáteszem ugyanakkor, hogy csak egyetlen megnyugtató és egyszerű megoldás látszik: ha az orosz és kínai oltóanyag-gyártók vállalják az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát. A magyar kormány kizárólagos felelőssége, hogy átgondolatlan különutasságával hátrányos helyzetbe hozhat sokezer magyar polgárt. Orbán Viktor akkor viselkedne felelősen, ha haladéktalanul megkérné orosz és kínai partnereit, hogy adják be engedélyezési kérelmüket az uniós hatóságokhoz.

Ehhez tartozik, hogy az EP vezető szakpolitikusaként mielőbbi lépéseket szorgalmaztam az Európai Bizottság, valamint a Tanács képviselőinél, amiért egyelőre arra sincs megnyugtató megoldás az oltási igazolások tervezett európai rendszerében, hogy miként fogjuk majd az Unióban elfogadni azoknak a turisztikai-, üzleti- vagy épp tanulmányi okokból hozzánk érkezőknek az (uniós engedéllyel esetleg nem rendelkező) oltásait, akiket a korlátozások feloldása után – a turisztikai szektor mielőbbi újraindításának reményében – egyébként várni fogunk az Unión kívüli területekről.

dr. Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő

az EP közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke

Budapest/Brüsszel – 2021.03.17.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István