Újabb fideszes hazugság dőlt meg!

Közzétéve: 2021.02.17.

 

forrasokIgen, a Fidesz és propaganda-gépezete megint lebukott, egy ordas hazugsággal kevesebb! Érdemes végigolvasni az alábbi beszámolót, higgyék el, megéri!

Az elmúlt évek során már szinte mindennapossá vált, hogy a kormány a magyar nemzet ellenségeként, egy holmi sorosista világösszeesküvés kiszolgálójaként állítja be „Brüsszelt”, vagyis az Európai Uniót. Ez a csúcsra járatott kamugyár a vírus ideje alatt sem pihen: a Karmelitából vezényelt hazugságáradat folyamatosan azzal hergeli a társadalmat, hogy „Brüsszel nem segít”, az Európai Unió inkább akadálya a sikeres védekezésnek. Emlékezhetünk, amikor Orbán még arról beszélt tavaly tavasszal, hogy csak a Türk Tanácsra lehet számítani, amikor segítség kell; a kormányzati megmondóemberek pedig egymásra licitálva szidják azóta is az európai közösséget és nyalonckodnak mindenféle despotikus állami vezetésnek keleten. Még most is a fülembe cseng a Fidesz tavaly márciusi egyik kiállása, amelyben az MSZP-t hangulatkeltéssel vádolta meg és közölte: a magyar kormány már sokszázmilliárd forintot költött a védekezésre, az Európai Unió viszont semmilyen forrást nem biztosított hazánknak a védekezéshez. Már akkor mondtam, hogy ez nettó hazugság, de úgy látszik, a propaganda-gyár még mindig nem szállt le a hazugság-rollerről.

Nézzük akkor a lényeget és legyen világos, hogy mennyire álszent és hazug a kormány kommunikációja. Az Európai Unió átfogó válságkezelésének eredményeként ugyanis a magyar kormány ezermilliárd forintos nagyságrendű uniós forrásról dönthetett, amelynek hatékony és célzott felhasználásával viszont adós maradt. Az alábbiakban összeírtam Önöknek néhány tételt, amely egyértelműen bizonyítja, hogy a magyar kormány nettóban hazudik, amikor azt állítja: az EU semmit nem segít a védekezésben. Íme például:

👉 861 millió euró, vagyis 307 milliárd forint a 2019-es európai strukturális és beruházási alapok előfinanszírozásaiból (https://ujhelyi.eu/hu/ujhelyi-a-fidesz-kormany-letagad-520-milliard-forintnyi-unios-forrast/)

👉607 millió euró, vagyis 217 milliárd forint a 2020-es európai strukturális és beruházási alapok előfinanszírozásaiból (https://ujhelyi.eu/hu/ujhelyi-a-fidesz-kormany-letagad-520-milliard-forintnyi-unios-forrast/)

👉504 millió euró, vagyis 180 milliárd forint a SURE munkahelyvédelmi alapból (https://ujhelyi.eu/hu/kuldik-az-unios-tamogatast-a-magyar-munkahelyvedelemre-de-kinek-jut-majd-belole/)

👉 9.6 milliárd forint az Európai Unió Szolidaritási Alapjából (https://ujhelyi.eu/hu/orban-vetozik-de-azert-9-milliardot-meg-elker-a-szolidaritasi-alapbol/)

A konkrét pénzügyi támogatások mellett az Európai Unió számos egyéb eszközzel egészítette ki a tagállamok válságkezelését, amelyek szintén a magyar kormány rendelkezésére álltak:

👉 A legálló légiközlekedés eredményeként 482 külföldön ragadt magyar állampolgár hazaszállításának megszervezése és az utazás költségeinek fedezése (https://ujhelyi.eu/hu/ujhelyi-a-kormany-titkolja-de-101-magyart-az-eu-menekitett-haza/)

👉 Lélegeztető-gépekből, maszkokból és egyéni védőfelszerelésekből álló uniós forrásból kialakított stratégiai eszközkészlet kialakítása, amelynek egyik tárolásra szolgáló raktárbázisa Magyarországon létesült.

(https://ujhelyi.eu/hu/ujhelyi-tamogatja-hogy-a-kormany-csatlakozzon-a-brusszeli-keszlet-programhoz/)

👉 Közös uniós szintű közbeszerzés kiírása, különböző a védekezéshez elengedhetetlen eszközökből

Szinte nem telt el úgy hét, hogy ne értük volna tetten a kormány egy-egy újabb hazugságát vagy csúsztatását. Nincs ez most sem másként. Három különböző, a magyar kormány által kérvényezett és az Európai Bizottság által jóváhagyott döntés eredményeként a kormány megközelítőleg 410milliárd forintnyi uniós forrást tudott átcsoportosítani és felhasználni válságkezelésre. Mindezt az Európai Parlament tavasszal elfogadott döntései tették lehetővé, amelyek rugalmas kezelést biztosítva az európai strukturális és beruházási alapokból származó valamennyi fel nem használt támogatás mobilizálása előtt nyitották meg az utat. Ennek eredményeként a magyar kormánynak lehetősége nyílt arra, hogy az egyes uniós alapok forrásait válságkezelésre használja fel. Épp csak azt felejtették el megemlíteni, hogy a kormány által példátlan mértékűnek beállított gazdaságvédelmi alap egy jelentős szelete uniós forrás. Ehelyett inkább vétót emeltek a következő uniós költségvetés és az európai újjáépítési alap ellen Brüsszelben.

Íme néhány forrás, amelyről a kormány legszívesebben letagadná, hogy uniós pénz:

👉350 milliárd forint (kb. 1 milliárd euró) értékű magyar gazdaságélénkítő program, amely a vállalkozások megsegítését célozza a koronavírus-járvány idején. A támogatást közvetlen támogatás, kölcsönök és tőkefinanszírozási intézkedések formájában nyújtják, az uniós strukturális alapok forrásainak felhasználásával. https://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases1/202017/285491_2149570_32_2.pdf

👉31,5 milliárd forint (kb. 88 millió euró) értékű magyar bértámogatási programot a koronavírus-járvány által érintett valamennyi ágazatban tevékenykedő kutatók és fejlesztők számára. https://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases1/202017/285509_2149572_60_2.pdf

👉 132,5 millió euró összegű magyar támogatási programot, mellyel az állam a vendéglátóipar, a kulturális ágazat, a sport és a szálláshely-szolgáltatási ágazat szereplőit kívánja megsegíteni a koronavírus-válsággal összefüggésben. A program részeként a magyar kormány 27 milliárd forintot az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap forrásaiból fedezett.

https://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases1/202051/289513_2224046_64_2.pdf

Összességében tehát elmondható, hogy a magyar kormány folyamatosan és tudatosan hazudik azzal kapcsolatban, hogy milyen uniós források állnak a rendelkezésére és ezeket mennyire tudja a válságkezelésben felhasználni. A Fidesz állami propagandát folytat az Európai Unió ellen, eközben az európai közösség támogatása nélkül semmire nem menne. Nem várom, hogy a kormány abbahagyja a hazugságok terjesztését az uniós pénzekről és támogatásokról, de remélem, hogy legalább a szélesebb nyilvánosság előtt egyértelművé válik: a király meztelen, a Fidesz pedig hazudik.

2021.02.18.

 

 

 

 

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István